Gündem

3. Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Yarışmaları'nda ödüller sahiplerini buldu

Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen 3. Uluslararası Ahilik ve Ahi Evran Yarışmaları ödül töreninde, dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Abone Ol

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı tarafından düzenlenen etkinliğe, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazıcı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Muhammet Bilal Macit, Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çalışkan ve ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran katıldı.

"AHİLİK, CÖMERTLİK VE KARDEŞLİK DEMEKTİR”

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazıcı, ahilik kültürünün temel ilkelerinin insanlık, huzur, barış ve sevgi olduğunu vurguladı. Yazıcı, toplumsal ilişkilerde yaşanan birçok sorunun, ahilik kültürünün tam anlamıyla kavranmamasından kaynaklanabileceğini belirtti. "Ahilik, cömertlik ve kardeşlik demektir. Toplumun huzur ve barışı, bu kavramları hayata geçirdiğimizde kendiliğinden sağlanacaktır," dedi.

EĞİTİMDE AHİLİK VE TÜRKİYE YÜZYILI

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Muhammet Bilal Macit ise, Milli Eğitim Bakanlığı olarak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”ni hayata geçirdiklerini belirtti. Macit, eğitimde gençleri çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde yetiştirirken, "kökten geleceğe" ilkesiyle maneviyatı merkeze aldıklarını ifade etti. Ahilik kültürüne sadece nostaljik bir değer olarak bakmadıklarını vurgulayan Macit, mesleki ve teknik eğitimle birlikte ahiliğin eğitimin temel unsurlarından biri olduğunu söyledi.

TÜRK DÜNYASI İÇİN DAYANIŞMA MESAJI

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çalışkan, vakıf olarak 2016'dan bu yana Türk dünyasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Çalışkan, çocuklara ilkokul çağından itibaren ahilik kültürünü tanıtma misyonlarını vurguladı.

AHİLİK KÜLTÜRÜ YENİDEN CANLANDIRILDIĞINDA BİRÇOK SORUN ORTADAN KALKACAKTIR”

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ahilik kültürünün dünya üzerinde eşi benzeri olmayan bir sistem olduğunu dile getirdi. Baran, "Ahilik sistemi günümüzde yeniden canlandırıldığında, toplumumuzun karşılaştığı birçok sorunun ortadan kalkacağını göreceğiz. Bu sistem, toplumsal barış ve dayanışmanın temelidir," dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde resim, masal/öykü ve deneme kategorilerinde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Ahilik kültürünü ve değerlerini tanıtmaya yönelik bu yarışmalar, öğrencilerin hem yaratıcı yeteneklerini geliştirmelerine hem de köklü kültürel mirası tanımalarına katkı sağladı.