2020 yılında 120 bin TL’ye satın aldığı tarlasında fidan dikmeye hazırlanan Sualp, geçtiğimiz yıl ağustos ayında mozaiğin varlığını keşfetti. Desenlerindeki mozaik yapısını fark eden Sualp, durumu Elazığ Müze Müdürlüğü ve jandarma ekiplerine bildirdi. Yapılan incelemeler sonucunda, tarihi kalıntının Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne ait bir taban mozaiği olduğu tespit edildi.

Vali Hatipoğlu'ndan Açıklamalar

Bölgedeki incelemelerini sürdüren Vali Numan Hatipoğlu, "Yaklaşık 84 metrekarelik alana yayılan bu mozaik, bölgedeki hayvan varlıklarını tasvir ediyor. Tek parça halinde ve gerçekten etkileyici bir eser," diyerek mozaiğin önemine vurgu yaptı. Hatipoğlu, eğer başka kazı yapılması gereken alanlar tespit edilirse, çalışmaların devam edeceğini de belirtti. Ayrıca, mozaiğin üzerinde aslan, dağ keçisi, ördek, tazı ve Anadolu leoparı gibi çeşitli hayvan figürlerinin yanı sıra ağaç ve bitki türlerinin de tasvir edildiği aktarıldı.

Kültürel Mirasın Korunması

Elazığ Müze Müdürlüğü’nün koordinasyonunda başlatılan kazı ve kurtarma çalışmalarıyla mozaiğin yanı sıra bölgede bir kilise ve mahzen de gün yüzüne çıkarıldı. Bu tür buluntular, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini ortaya koyarken, aynı zamanda Elazığ’ın turizm potansiyeline katkıda bulunma fırsatı sunuyor.

Fidan Dikerken Fark Etti

Mehmet Emin Sualp, arsasını satın aldıktan sonra fidan dikmek için çalışmalara başladığını belirtti. "Mozaiğin üzerinde 10-15 hayvan figürü ile 4 ağaç tasviri bulunuyor. Bu durum, bulunduğumuz yerin tarihi değerini gözler önüne seriyor," dedi. Sualp, tarlasının değerinin ölçülemez olduğunu ve en doğru değerin müze tarafından belirleneceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sözleri Üzerine CHP’den Acil Toplantı Talebi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sözleri Üzerine CHP’den Acil Toplantı Talebi

Muhabir: Haber Bülteni