Oğuzhan Uğur'un sahibi olduğu 'BaBala TV' adlı sosyal medya hesabından, 6 Şubat 2023'teki depremin ertesi günü, Kahramanmaraş Kumçatı köyünde bir barajın patladığı ve Hatay Antakya Yarseli Barajı'nın çatladığı yönünde paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımların, deprem bölgesindeki vatandaşlar arasında korku ve paniğe yol açarak arama kurtarma çalışmalarını aksattığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

İDDİANAMEDE YER ALAN DETAYLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde hazırlanan iddianamede, 8 kişi 'müşteki', Oğuzhan Uğur, Kaan Kayacan ve Ercan Özdemir ise 'şüpheli' olarak yer aldı. İddianamede, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında 'BaBaLa TV' adlı sosyal medya hesabından 7 Şubat günü yapılan paylaşımların, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerinin aksamasına ve halk arasında paniğe yol açtığı belirtildi.

“TWEETİ ATAN KİŞİ ERCAN ÖZDEMİR”

İddianamede ifadesine yer verilen Oğuzhan Uğur, paylaşımları ekibinin yaptığını belirtti. Uğur, savunmasında şu ifadeleri kullandı:

''Deprem sonrası BaBaLa TV'de çalışan ekibimizin yanına gönüllü kişiler geldiler. Gönüllü kişilere çalışmaları için yer sağladık. Tweet atma bölümünün koordinasyonunda belirli bir kişi yoktu. Biz ekiple çalışmadan önce teyidi alınmayan hiçbir paylaşımı Twitter'dan paylaşmamaları konusunda uyardık. Telefon görüşmesi yapma yetkisine sahip 30-35 kişilik ekip, almış oldukları haberleri tweet atmakla yetkili olan yaklaşık 15 kişilik ekibimize aktarıyorlardı. Paylaşımların ardından böyle bir infial bilgisi bize geldikten sonra yaptığımız kontrollerden sonra yapılan paylaşımların ses kaydı ve teyidine ulaşıldı. Bu şahıs, telefon konuşma ekibinde bulunan şüpheli Ercan Özdemir'dir. Özdemir, Kültür Bakanlığı'nda çalıştığını söyleyen bir kadınla görüşüyor, kadının Bakanlıkta çalıştığına ilişkin bilgiler edinilmiş, bu teyitten sonra Yarseli Barajı'na ilişkin tweet atılmış. Hatırladığım kadarıyla tweeti atan şüpheli Özdemir'dir. Nurdağı'na ilişkin tweeti kim attı bilmiyorum. Atılan tweetler 7 Şubat tarihinde olmasına rağmen halkın galeyana getirilmesi ve kaçış görüntülerinin 11 Şubat tarihine ait olması bizim bir infiale sebep olma amacına sahip olmadığımızın göstergesidir. Hesaptan yapılan 3 paylaşımı ben yapmadım. Günlerce uykusuz kalan ve yardım etme amacı taşıyan ekip var. Bölge için milyonlarca lira para toplanmasına destek olduk. Tek amacımız depremde mağdur olan bölge halkına yardım etmek''

“BENİM TWEET ATMA YETKİM YOK”

Şüphelilerden Ercan Özdemir, yaptığı savunmada, ''Ben bayanla telefonda görüştükten sonra bana ilettiği bilgileri teyit ekibine ilettim. Bundan sonraki aşamada teyit ekibi ve tweet atan ekibin ne yaptığını bilmiyorum ancak ben kesinlikle tweet atmadım. Oğuzhan Uğur ifadesinde benim tweet attığımı söylemiş ise de bu doğru değildir çünkü benim tweet atma yetkim yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum''

ifadelerini kullandı. Özdemir, Oğuzhan Uğur'un kendisini suçlamasına karşı çıktı.

KAMU BARIŞINI BOZMA SUÇLAMASI

İddianamede, 'BaBaLa TV' hesabından kamu barışını bozmaya yönelik, gerçeğe aykırı paylaşımlar yapıldığı ifade edildi. Sosyal medya hesabının kullanıcısının Oğuzhan Uğur olduğu, Uğur'un avukatı aracılığıyla sunduğu dilekçede ise tweetleri Kaan Kayacan'ın paylaştığını belirttiği kaydedildi.

Hizbullah'tan Yaroun köyüne sızmaya çalışan İsrail askerlerine ilişkin açıklama Hizbullah'tan Yaroun köyüne sızmaya çalışan İsrail askerlerine ilişkin açıklama

HAPİS CEZASI TALEP EDİLDİ

İddianamede, şüpheliler Oğuzhan Uğur, Kaan Kayacan ve Ercan Özdemir'in ayrı ayrı, 'basın ve yayın yoluyla halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şüphelilerin yargılanmasına İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde önümüzdeki günlerde başlanacak.

Muhabir: Haber Bülteni