Hantavirüs, insanlara çoğunlukla kemirgenlerin dışkı, idrar ve tükürüğüyle temas yoluyla bulaşıyor. Enfekte bireylerde solunum yetmezliğine neden olabilecek olan bu virüs, özellikle akciğerleri hedef alıyor. Hastaların %50'sinde ölümcül olan Hantavirüs Pulmoner Sendromu (HPS) gelişebiliyor.

6 YENİ VAKA TESPİT EDİLDİ

ABD genelinde vaka sayıları, virüsün tehlikesini gözler önüne seriyor. Son altı ayda Arizona'da altı yeni vaka ve üç ölüm vakası rapor edildi. Bu rakam, geçmiş altı yılın toplam vaka sayısını aşmış durumda. Kaliforniya'da ise iki vaka ve bir ölüm kaydedildi. Uzmanlar, vakalardaki artışın ardında çeşitli faktörlerin rol oynayabileceğini belirtiyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİ OLABİLİYOR

Uzmanlar, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin hantavirüs vakalarındaki artışta etkili olabileceğini dile getiriyor. Hawaii Üniversitesi'nden Prof. Dr. Camilo Mora'ya göre, iklim değişikliği, hastalık taşıyan kemirgen türlerinin hareketlerini ve popülasyonlarını etkileyerek virüsün yayılmasına katkıda bulunuyor. Sıcaklık artışı ve aşırı hava olayları, kemirgenlerin yaşam alanlarını değiştirip, insan yerleşim alanlarına daha yakın hale getiriyor.

HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hantavirüs enfeksiyonu, belirtilerini genellikle 9-33 gün arasında gösterir. İlk aşamada ani başlayan yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları, bulantı ve karın ağrısı gibi semptomlar gözlenir. Bu belirtiler, genellikle grip veya soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Ancak ilerleyen aşamalarda durum daha ciddi bir hal alabilir.

HPS gelişimi durumunda, akciğerlerdeki kan damarları zarar görerek solunum yetmezliğine neden olabilir. Hastalık, enfekte bireylerin %50'sinde ölümcül seyreder. Dolayısıyla, erken tanı ve tıbbi müdahale büyük önem taşıyor.

İstanbul Boğazı’na lağım suyu akıyor İstanbul Boğazı’na lağım suyu akıyor

HANTAVİRÜS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hantavirüs için henüz spesifik bir tedavi veya aşı mevcut değil. Ancak semptomların hafifletilmesi ve komplikasyonların önlenmesi amacıyla bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hastaların solunum sıkıntılarını gidermek için solunum cihazları kullanılabilir ve damar içi sıvı desteği sağlanabilir.

Korunma yolları arasında, kemirgenlerle temastan kaçınmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir. Ev ve iş yerlerinde kemirgen istilasına karşı önlemler almak, enfeksiyon riskini azaltabilir. Yiyecek ve su kaynaklarını güvence altına almak ve kemirgenlere karşı etkili tuzaklar kullanmak da enfeksiyon riskini minimize eder.

Muhabir: Haber Bülteni