Dursun ERKILIÇ

Türklerin, dünyaya armağan ettiği şeylerden biri de bugüne örnek teşkil edecek ticarette ahlakı, üretimde kaliteyi ve tüketiciyi koruyan ‘Ahilik’ sistemidir.

Özü, dürüstlüğe dayalı ticaret, kardeşliğe bağlı dayanışma olan sistemi oluşturan Ahiler, Başkenti Ankara olan devlet kurmak gibi bir büyük başarıya da imza atmıştır.

SÜREÇ ÖYLESİNE ÖNEMLİ Kİ…

Anadolu’daki Türk varlığını sona erdirmek için o kadar çok diplomatik, sosyal, ekonomik ve siyasi oyunlar oynandı ki bir ara neredeyse başarılacaktı bu hain plan.

Bir yandan Moğol istilası öte yandan küffar oyunları ve içeride yeşertilen ihanet odakları yüzünden Türkler parçalandı, insanlar sahipsiz bırakıldı.

Türklerin dünyaya armağanı olan ‘Ahilik’ sistemini oluşturan Ahiler işte tam da o demde harekete geçti ve Başkenti Ankara olan bir devlet kurdu.

O devlet, yüzyıllar sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına vesile olacak uzun bir sürecin önemli bir halkasını oluşturdu. Türklük Anadolu’da Türkler ayakta kaldı…

ŞEVKET BÜLENT YAHNİCİ ANLATIYOR

21. Dönem Ankara Milletvekili olarak parlamentoda görev yapan ve Başkente büyük hizmetlerde bulunan Şevket Bülent Yahnici, Ankara Kent Konseyi Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi ve Yürütme Kurulu Sözcüsü olarak hizmetine devam ediyor.

Yahnici, Ankara dendiğinde uzmanlığı, bilgisi ile diyecekleri dinlenen bir Ankara sevdalısı. Kendisinin, yeri geldiğinde belli ortamlarda dile getirdiği hususlardan biri de başkenti Ankara olan Ahi Devletine dair sözleridir. Buna göre, 1290-1354 yıllarında Ankara tek başına bir devletti…

Başkent Ankara Meclisi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Kent Konseyi ve Ankara Kulübü Derneği’nin destekleriyle yürütülen “Bir Zamanlar Ankara-Sözlü Tarih Çalışması” için değerlendirmelerde bulunan Yahnici, bu konuyu şöyle anlatmıştı:

“64 yıl Ankara’yı Ahiler yönetti” dedikten sonra, “Ankara 1290-1354 yıllarında tek başına bir devletti…”

OSMANLI’YA KENDİLİĞİNDEN BAĞLANDI

Ankara’nın Ahi şehri olduğuna vurgu yapan Yahnici 1290-1354 yılları arasında Ankara’nın hiçbir devletin yönetiminde olmadan meslek locaları tarafından seçilen Ahi reisleri tarafından yönetildiğini söyledi.

Yahnici, şu değerlendirmelerde bulundu:

İsteme esnasında damada özel kahve menüsü hazırladı! "Bir de bu çıktı" İsteme esnasında damada özel kahve menüsü hazırladı! "Bir de bu çıktı"

“Ahi Hüsameddin Efendi, Ahi Şerafettin Efendi ve Ahi Hüseyin Efendi 64 yıl boyunca Ankara’yı hiçbir yere bağlı olmadan yönetmişlerdir. 1354 yılında Ankara Osmanlı Devletine kendiliğinden bağlanmıştır. Bu dönem her ne kadar adı konulmamış olsa da demokratik bir cumhuriyet yönetimidir.”

Başkentimiz Ankara’nın bu özelliğinin pek çok kişi tarafından bilinmediğine dikkat çeken Yahnici “Batı toplumlarında bu şekilde bir yönetim o dönemde olsaydı defalarca kitaplar yazılıp ilk demokrasi ilk cumhuriyet diye her türlü reklamı yapılırdı. Bu durumun gençlere anlatılması ve araştırmacılar tarafından araştırılması gerekmektedir” dedi.

 

Muhabir: Dursun Erkılıç