Molla Ahmet Demirdöven Görevden Uzaklaştırıldı

Peygamberler diyarı Urfa'da Hz. İbrahim Halilullah Kültür ve Eğitim Vakfı’nın kuruluşu bazı kesimleri memnun etmişti. Şanlıurfa'nın adını duyurmak için de 1979’da Hz. İbrahim Halilullah Kültür ve Eğitim Vakfı kurulmuştu.

Harran Dergisi, Ağustos 1980’de çıkan sayısında, bir yıl önce kurulmuş Hazreti İbrahim Halilullah Eğitim ve Kültür Vakfı’ndan, Şanlıurfa’nın adını duyuracağı için büyük bir umutla söz ediyordu. Harran’a göre Konya’nın Mevlanası, Nevşehir’in Hacıbektaş’ı, Adıyaman’ın Nemrut’u,  Şanlıurfa’nın da Hazreti İbrahim’i vardı. 

Kocaeli’nde tırla otomobilin feci kazası Kocaeli’nde tırla otomobilin feci kazası

Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakfın 2013-2020 yılları arasındaki işlemlerini denetleyerek  2022’de rapora dönüştürdü. Raporda Kuran kursu yapımı için vakfın hesabına yatırılıp aynı gün çekilen 1.396.584 TL’nin kayıp olduğu belirlendi.

Şanlıurfa 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, rapor doğrultusunda 30 Mart 2023’te bir mali müşavir ve avukatı kayyım atadı. Başta molla Ahmet Demirdöver olmak üzere vakfın bütün mütevelli heyeti görevden geçici olarak uzaklaştırıldı.

Aile Boyu Görevlendirme

Kayyımın 5 Ekim 2023’te Şanlıurfa İl Müftülüğüne gönderdiği ihbarda şu iddialar yer alıyor:

Eski vakıf yönetimi ile Eyyubiye ve Haliliye ilçe müftülükleri arasında yapılan protokoller çerçevesinde iki ilçedeki iki taşınmaz 10 yıllığına erkek ve kız yatılı Kuran kursu olarak eğitim vermek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi. Protokoller kapsamında Demirdöver, Kuran kursu öğreticisi olarak görevlendirildi. Fiilen baş öğreticiydi.

Demirdöver’in iki kardeşi, amcasının oğlu, damadı ve damadının eniştesi Kuran kursu öğreticisi olarak atandı. Dokuz öğreticiden altısı Demirdöver ve akrabalarından oluştu. Ayrıca Demirdöven’in iki damadı ve bir damadının eniştesi, görevlendirilmediği halde kursta çalışıyordu.

Vakfa ait lojmanlarda kalan 12 kişiden dokuzu Demirdöver’in üç kardeşi, amcasının oğlu, iki damadı ve damadının eniştesinden oluşuyor. Kayyımın müftülüğe gönderdiği yazıda “Demirdöver’in yakınlarına kadrolaşma sağladığı açıkça görülmektedir” diye yazıyor.

Gıda Ürünleri Eve Gidiyor

Erkek Kuran kursunda okuyan iki öğrenci bir dilekçe vererek kendilerine beden işçiliği yaptırıldığını, buna karşı çıktıklarında kurstan gönderme ile tehdit edildiklerini, gıda malzemelerinin bazı hocalar tarafından lojmanlara götürüldüğünü öne sürdü.

İki öğrenci, Demirdöver ve akrabasının baskısına dayanamayıp kurstan ayrıldı. Yapılan araştırmada, başka öğrencilerin de ayrıldığı anlaşıldı. Kayyımın 19 Ağustos 2024’te Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, Demirdöver ve ailesinin hala Hazreti İbrahim’den ‘geçinmeye’ devam ettikleri görülüyor.

Bu yazıya göre:

Demirdöver, vakfa bağlı Süleymaniye Mahallesi’ndeki erkek Kuran kursumda bulunan camide imamlık yapıyor. Kayyım, Demirdöver’in başka camiye naklini istiyor.

Süleymaniye’deki Kuran kursunu elinde tutan Demirdöver ve akrabaları Süleymaniye İlim Yayma Derneği’ni kurarak paralel yönetim oluşturdu. Şu an dernek adına para topluyorlar.

Demirdöver’in damadı Abdullah İsaoğulları ise Hazreti İbrahim Halilullah Eğitim ve Kültür Vakfı adına para topluyor. Ancak para, İsaoğulları’nın IBAN hesabına gidiyor.

Eski mütevelli heyeti üyesi ölünce oğlu, Dağeteği mevkisinde bulunan 5.400 metrekarelik taşınmazı, vakfa aktarsın diye Demirdöver’in damadına verdi. Damat taşınmazı devretmiyor. Şanlıurfa İl Müftülüğü’ne Kız Kuran Kursu olarak eğitim vermesi için tahsis edilen bina ise atıl halde duruyor.

Bu arada Demirdöver ve altı mütevelli heyeti üyesine ‘hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla dava açıldı. Şanlıurfa 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, mütevelli heyeti üyelerini vakıf yöneticiliği görevinden aldı.

Kaynak: Haber Merkezi