TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa'nın 3. maddesinde yer alan "Devletin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü" ifadesinin değişmesi gerektiğini savunarak, "Bu ifade doğru olmakla birlikte, ‘Milletin, devleti ve ülkesi ile bölünmez bütünlüğü’ şeklinde yeniden düzenlenmeli" demişti. Bu sözler, siyasette geniş yankı uyandırırken, farklı kesimlerden tepki topladı.

Muhalefet ve Hükümetten Tepki Yağdı

Kurtulmuş'un açıklamalarına, CHP Genel Başkanı Özgür Özel sert bir dille karşı çıkarak, "İlk dört maddeye dokunanın elini kırarız" dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ise "Türkiye (Cumhuriyeti) Devletinin 'ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü' hükmü hem semantik olarak hem de anayasal teori açısından çok doğru bir ifadedir. Tartışmaya açılması hem yersizdir hem de sorunludur" şeklinde bir değerlendirme yaptı. Tepkiler üzerine Kurtulmuş, sözlerine açıklık getirerek, "İlk dört madde ile ilgili tartışma söz konusu değil. 3. Madde ile ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur" dedi.

Ankara'da minibüste genç kızı taciz ettiği öne sürülen kişi yakalandı Ankara'da minibüste genç kızı taciz ettiği öne sürülen kişi yakalandı

Hüseyin Çelik'ten "Çark" Eleştirisi

Anayasa'nın 3. maddesi konusundaki tartışmalara Hüseyin Çelik de dahil oldu. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kurtulmuş'un geçmişte AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilerini hatırlatarak, "TBMM, hiçbir dönem bu kadar etkisiz ve yetkisiz olmamıştı. Has Parti başkanı iken Ak Parti’ye ve Sayın Erdoğan’a demediğini bırakmayan Sayın Kurtulmuş, arkadaşlarını satarak Ak Parti’ye yamanmış ve bugün Meclis Başkanı! "  ifadelerini kullandı. Çelik, Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesi hakkında başlattığı tartışmanın ardından gelen tepkiler üzerine geri adım atmasına vurgu yaparak, "Ayar verildi! Sonra ÇARK!"  yorumunda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi