Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yer alan ANKAPARK, dönemin belediye başkanı Melih Gökçek’in öncülüğünde 2013 yılında yapımına başlandı. Ancak, 2014 yılında Ankara 5. İdare Mahkemesi ve Danıştay tarafından parkın yapımına olanak veren kararlar hakkında yürütmeyi durdurma kararları verildi. Bu hukuki engellere rağmen, parkın yapımı devam etti ve Ocak 2015’te yüzde 90’ının tamamlandığı açıklandı. Aynı yıl, Ankara 18. İdare Mahkemesi bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verirken, Belediye Meclisi parkın planını değiştirdi. Ardından, Ankara 5. İdare Mahkemesi parkı da kapsayan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nı iptal etti, ancak Danıştay bu iptal kararını bozdu.

Ankapark’ın Maliyeti ve Kiralama Süreci

Aralık 2017 itibarıyla parkın yapım maliyeti 1,5 milyar lira olarak açıklandı ve Ağustos 2019’da açılması planlandı. Mayıs 2018’de ise parkın 29 yıllığına kiralanmasına karar verildi. Yapılan altı ihalenin ardından, 20 Eylül 2018’de park, hayvanat bahçesi hariç, GBM Ticaret-Çelik Ortak Girişim Grubu’na yıllık 26 milyon 400 bin lira bedelle 29 yıllığına kiralandı.

Ankapark’ın Açılışı ve Kapanışı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş tarafından 750 milyon dolar harcanarak yapıldığı açıklanan Ankapark, 20 Mart 2019’da Wonderland Eurasia adıyla ziyarete açıldı. Ancak, işletmeci şirketin borçlarından dolayı parkta Eylül 2019’da haciz işlemi yapıldı ve Aralık 2019’da biriken 2 milyon liralık elektrik borcu nedeniyle parkın elektriği kesildi. Elektrik borcunun kısmen ödenmesiyle Ocak 2020’de parkın elektriği yeniden bağlansa da, ziyaretçi sayısındaki düşüş nedeniyle Şubat 2020’de park fiilen kapandı.

Böyle Hırsız Her Eve Lazım:  Kadının Evini Yenileyip Yemek Pişirdi Böyle Hırsız Her Eve Lazım: Kadının Evini Yenileyip Yemek Pişirdi

Ankaralılar Ankapark’ın geleceğini merak ediyor

Temmuz 2022’de mahkeme kararı ile Ankapark, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Devir işlemlerinin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi, parkın geleceğine dair Ankaralılardan görüş almak için bir anket başlattı. Anket sonuçlarına göre Ankaralılar, alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesini istedi.

Ankapark Meclis Gündeminde

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Ankapark tekrar gündeme geldi. Gündemin 51. maddesinde, Ankapark içerisindeki sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçeleri dışında kalan tesis ve müştemilatların, lunapark ve oyun alanları olarak on yıl süreyle kiraya verilmesi için Encümene yetki verilmesine ilişkin Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Raporu görüşülecek.

Muhabir: Cansel Yıldız