Dursun ERKILIÇ

Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Avrupa Parlamentosu seçimleri, ‘siyasi deprem’ olarak nitelendirilen sonuçlar üretti. Türk siyaseti, medyası ve kamuoyu gelişmeleri dikkatle takip ediyor.

5.5 milyon gurbetçinin yaşadığı Avrupa’nın ‘demokrasi şampiyonu’ olan ülkeler küme düştü! Birçok ülkede olduğu gibi AB’nin iki sürükleyici gücü Almanya ve Fransa’da faşistler bayram ilan etti.

Fransa Cumhurbaşkanı çareyi seçimde bulurken, İsrail destekçisi Almanya Başbakanı Scholz istifa çağrılarına direniyor.

Hollanda, İspanya ve diğer ülkelerde de durum aynı. Belçika’da Başbakan Alexander De Croo, “ Seçim sonuçları bir hayal kırıklığıdır ve bunun sorumluluğunu üstleniyorum” diyerek istifa etti.

ALMANYA VE FRANSA…

Almanya Başbakanı Scholz, erken seçim çağrılarına kulak tıkıyor. Alman kamuoyu, “Şansölye'nin itibarı çöküyor” görüşünde. Alman medyası, "Hiçbir hükümet bu kadar kötü olmamıştı." yorumları yapıyor.

Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor! Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor!

Seçim sonuçları büyük bir çöküş olarak nitelendiriliyor ve "Bu durum, Almanya Başbakanı Şansölye Scholz için utanç verici." denildi.

9 Haziran’da tamamlanan Avrupa Parlamentosu seçimleri aşırı sağ olarak adlandırılan faşist partiler adına zaferle sonuçlandı.

Fransa’da da Cumhurbaşkanı Macron’un partisi Rönesans yüzde 14,6 ile aşırı sağcı Marine Le Pen’in yüzde 31,36’lık oyunun yarısını alabildi.

Seçim sonuçlarının şekillenmeye başlamasıyla birlikte 9 Haziran akşamı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir siyasi kumara imza atarak parlamentoyu fesih ve erken seçim kararıyla ilk hamleyi yapan isim oldu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise seçim sonuçları ile sarsılırken yükselen erken seçim çağrılarını duymazdan geliyor…

BİR DÖNEM SONA ERİYOR

Avrupa Parlamentosu seçimleri, Soğuk Savaş'ın ardından Avrupa'da uzun yıllar iktidarı ellerinde tutan liberal-sol partiler için yolun sonuna gelindiğini gösteriyor.

2018’deki Finans Krizi, 2020’deki Pandemi ve 2022’deki Ukrayna-Rusya Savaşı, Avrupa’da faşizmin sesini yükselten ve iktidar yürüyüşüne başlatan olaylar oldu.

“Yeni oyun kurucu” olarak öne çıkan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin geçmişi neo-faşist hareketlere dayanan partisi İtalya’nın Kardeşleri, 2019'daki seçimlere göre yüzde 20'lik bir oy artışı elde ederek rakiplerini sandığa göndü…

AVRUPA’DA 5.5 MİLYON TÜRK VAR

Yurt dışında yaşayan 6,5 milyonu aşkın vatandaşımızın yaklaşık 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerine yaşıyor.

Son seçim sonuçları ve yeni Avrupa Parlamentosu şekillenmesinin ne tür siyasi, sosyal, ekonomik sonuçları olacak kısa süre içinde görülecek ama Türkiye, vatandaşların can ve mal güvenliği ile haklarının, hukuklarının savunulması adına yeni duruma göre vaziyet alacaktır.

Muhabir: Dursun Erkılıç