Kovid-19 pandemisinin ardından, dünya yeni bir sağlık tehdidiyle karşı karşıya. Afrika'da başlayan ve hızla yayılan Maymun Çiçeği (Mpox) virüsü, artık birçok ülkede görülmeye başladı. Türkiye'de ilk şüpheliler Ankara'da karantinaya alındı.

Ankara'da İlk Şüpheler Karantinaya Alındı

İddialara göre, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'ne getirilen bir kişi, Maymun Çiçeği hastalığı şüphesiyle karantinaya alındı. Hastalığın tespitine yönelik tetkikler devam ederken, üç başka Maymun Çiçeği hastalığı şüphelisinin de 21 Ağustos'ta Bilkent Şehir Hastanesi'nde karantinaya alındığı bildirildi.

Sağlık Bakanı: "Ülkemizde Görülmedi"

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaptığı son açıklamada, Türkiye'de Maymun Çiçeği hastalığının şu anda görülmediğini belirtti. Memişoğlu, "Bu konuda hastanelere başvuran insanlarımız oluyor. Ama şu ana kadar tanı koyulmadı" ifadelerini kullandı. Bakan, Sağlık Bakanlığı'nın gerekli önlemleri aldığını ve halkın paniğe kapılmaması gerektiğini vurguladı. "Maymun Çiçeği tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz" şeklinde konuştu.

İl Sağlık Bakanlığı İddiaları Yalanladı

4 kişinin karantinada olduğu iddialarına yönelik ise Ankara İl Sağlık Müdürlüğü çıkan haberlerin yalan olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Son günlerde çeşitli medya organlarında Ankara'da maymun çiçeği hastalığından şüphelenilerek karantinaya alınan hastaların olduğu iddiaları üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur.
Ankara'daki hiçbir sağlık tesisimizde maymun çiçeği (mpox) hastalığı şüphesi ile karantinaya alınan hastamız bulunmamaktadır. Bu tür iddialar, gereksiz bir panik ortamı yaratmaya yönelik asılsız bilgilerdir.
Maymun çiçeği hastalığı ile ilgili bilgilendirmeler, Sayın Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından şeffaf bir şekilde ve sıklıkla yapılmakta olup, halkımızın doğru bilgilere ulaşması amacıyla gereken tüm adımlar atılmaktadır.
Vatandaşlarımızın, resmi açıklamaları dikkate alarak bu tür söylentilere itibar etmemeleri önem arz etmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut Tepki Gösterdi

CHP Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ise açıklamaların doğru olmadığını savunarak sosyal medya hesabında şunları yazdı:

Türk doktorlarından bir ilk: Akciğer kanseri ilacı cilt kanserini durdurdu Türk doktorlarından bir ilk: Akciğer kanseri ilacı cilt kanserini durdurdu

"Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M Çiçeği ile ilgili yaptığı açıklamada "İnşallah ülkemize gelmez!" demişti. Ankara'da Etlik Şehir Hastanesi ile Bilkent Şehir Hastanesi'nde M Çiçeği hastalığına yakalandığı düşünülen 4 kişi karantinaya alındı. Sayın Bakan, siz önce topluma gerçek bilgileri verin, sonra bilim insanları ile oturup alınması gereken önlemleri aşama aşama belirleyin ve uygulayın. COVİD 19 kapıya dayandığında ülkeyi maske krizine soktuğunuzu, vatandaşa 4 maskeyi dağıtamadığınızı unutmadık."

Sosyal Medya İkiye Bölündü

İl Sağlık Bakanlığı'ndan gelen yalanlama açıklamasının ardından sosyal medya kullanıcıları ikiye ayrıldı. Bir kısmı korona döneminde Sağlık Bakanlığı'nın gerçek verileri açıklamadığını bu yüzden bu açıklamaların da yalan olduğunu düşünürken bir kısım sosyal medya kullanıcı ise çıkan haberlerin insanları korkutmak amacıyla ortaya atıldığını söyledi.

Sosyal medya kullanıcılarından gelen yorumlar şöyle;

Muhabir: Sevda Ecem