Türkiye Ulusal Solunum Koalisyonu, 27 Eylül 2024 tarihinde, Ankara'da hava kirliliği ile mücadeleye dikkat çekmek amacıyla ücretsiz bir etkinlik düzenledi. Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) öncülüğünde 23 derneğin bir araya geldiği koalisyon, “Herkes için temiz hava” sloganıyla bu önemli konuyu kamuoyuna duyurdu.

Türkiye Ulusal Solunum Koalisyonu etkinlik hakkında yaptığı açıklamada, "Dünya genelinde her yıl 10 kişiden 9’unu etkileyen hava kirliliği, akciğer sağlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Hava kirliliği, akciğer fonksiyonlarını bozarak astım, KOAH, akciğer enfeksiyonları ve akciğer kanserinin gelişimine zemin hazırlıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, hava kirliliği her yıl yaklaşık 7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Türkiye'de ise 2021 yılında 8,8 milyon kişi solunum hastalıklarına maruz kalmış ve bu durum yaklaşık 200 bin ölüme yol açmıştır. Etkinlik, 27 Eylül 2024 Cuma günü 10:00-13:00 saatleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Etkinlikte, solunum sağlığına yönelik seminerlerin yanı sıra Kızılay Metro İstasyonu’nda 14:00-16:00 saatleri arasında solunum fonksiyon testi ölçümleri ve egzersiz eğitimleri ücretsiz olarak sunulacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye Ulusal Solunum Koalisyonu Koordinatörü Prof. Dr. Aylin Özsancak Uğurlu ve Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Sevinç Sarınç, etkinlikle ilgili yaptıkları ortak açıklamada, “Dünya Akciğer Günü, hava kirliliğinin akciğer sağlığımız üzerindeki etkilerini düşünmek için önemli bir fırsat. Solunumsal hastalıklar ve hava kirliliği arasındaki bağlantıyı bilimsel verilerle ortaya koymak istiyoruz,” dediler. Koalisyon, hava kirliliğiyle mücadelede alınacak önlemlerle solunum rahatsızlıklarından kaynaklı ölüm oranlarının azaltılabileceğini vurguladı.

27 Eylül’de Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda 10.00-13.00 saatleri arasında düzenlenen etkinliğe tüm Ankaralıları davet eden Türkiye Ulusal Solunum Koalisyonu, doğru bilginin paylaşımı ve farkındalığın artırılması için tüm tarafların birlikte hareket etmesi gerektiğini de vurguladı.

Kalıcı makyaj yaptıranlar dikkat: Kör olma riskiniz var! Kalıcı makyaj yaptıranlar dikkat: Kör olma riskiniz var!

 
 
Muhabir: Cansel Yıldız