Dr. Ünlü, "Koroner BT Anjiyografi, hastanede yatmayı gerektirmeyen, güvenilir ve hızlı bir tanı yöntemidir. Bu işlem sırasında hastanın toplam hastanede kalma süresi yalnızca 15-20 dakika arasında değişmektedir" dedi.

Kimlere Uygulanır?

Sanal kalp anjiyografisi özellikle birden fazla risk faktörüne sahip olan kişilere önerilmektedir. Doç. Dr. Murat Ünlü, "Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara kullanımı gibi risk faktörlerine sahip kişiler bu yöntemi düşünebilir. Ayrıca ailesinde iskemik kalp hastalığı olanlar ve göğüs ağrısı şikayeti yaşayan hastalar için de bu yöntem uygundur" diye belirtti.

Orta Risk Grubuna Yönelik Yöntem

Doç. Dr. Ünlü, kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskini belirlemek için hastaların risk faktörlerinin incelendiğini belirtti. "Her hasta bir risk grubuna girer: düşük, orta veya yüksek risk. Bu yöntem, özellikle orta risk grubunda yer alan hastalar için önerilmektedir" diyen Ünlü, işlem öncesinde böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kan testi yapıldığını da ekledi.

İşlem Nasıl Gerçekleştiriliyor?

Sanal kalp anjiyografisinin kendisi oldukça kısa sürmekte. Doç. Dr. Ünlü, taramanın yalnızca 2-4 dakika içinde tamamlandığını ifade ederek, "Toplar damardan verilen iyotlu kontrast madde kalbe ulaştığında çekim başlar. Bu çekim, 2-3 saniye içinde tamamlanır ve ardından yapay zeka yardımıyla kalbin 3 boyutlu bir animasyonu oluşturulur" dedi. Bu animasyon sayesinde, damar tıkanıklıkları, kireçlenmeler ve doğuştan gelen anomaliler net bir şekilde görüntülenebilir.

Sezaryen ile estetik ameliyatları kombine etmek felakete yol açabilir! Sezaryen ile estetik ameliyatları kombine etmek felakete yol açabilir!

Güvenilir ve Etkili 

Sanal kalp anjiyografisinin yalnızca damar hastalıklarının teşhisinde değil, aynı zamanda kalbin etrafındaki zarın hastalıklarının da takibi için etkili bir yöntem olduğunu belirten Ünlü, "Doğumsal bazı kalp hastalıklarının kapatma tedavilerinde, ameliyat öncesinde hastalığın derecesi ve tipi bu yöntemle net bir şekilde belirlenebilir" diyerek yöntemin geniş kullanım alanına dikkat çekti.

Kaynak: İHA