Diyarbakır Valiliği, 30 Eylül 2019'da 15 gün süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamıştı. Bu yasağa rağmen, 12 Ekim 2019'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atanmasına karşı oturma eylemine katılmak isteyen Salihe Aydeniz ile kolluk kuvvetleri arasında bir arbede yaşanmıştı. Bu arbede sonucunda Aydeniz ve iki polis memuru yaralanmıştı.

Soruşturma Sürecinde Ne Oldu?

Aydeniz, bu olay sonrasında toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğini belirterek, 15 Ekim 2019'da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Aydeniz, kolluk görevlileri hakkında "kasten yaralama" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açılmasını talep etti. Ancak Diyarbakır Valiliği, suç duyurusuna konu olan olayda herhangi bir kamu görevlisinin görevi kötüye kullanmadığını belirterek, soruşturma izni vermedi.

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'nden İtiraz Kararı

Valiliğin bu kararı üzerine Aydeniz, 27 Ocak 2020'de Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Ancak mahkeme, süre aşımı gerekçesiyle bu itirazı inceleyemeyeceğine karar verdi. Bunun üzerine Aydeniz, 15 Aralık 2020'de AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Ağrı’dan acı haber: Piyade Uzman Çavuş Burak Geniş şehit oldu Ağrı’dan acı haber: Piyade Uzman Çavuş Burak Geniş şehit oldu

Anayasa Mahkemesi'nin Kararı

Anayasa Mahkemesi, Aydeniz'in başvurusunu değerlendirerek, kolluk kuvvetlerinin kötü muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetti ve Aydeniz'e 100 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Muhabir: Haber Bülteni