Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Milli Meclisin feshedilmesine ve seçimlerin erkene alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Kararnameyle birlikte, Kasım 2024’te yapılması planlanan meclis seçimleri 1 Eylül 2024 Pazar gününe çekildi.

Genç KYK yurdundan atladı, hayatını kaybetti Genç KYK yurdundan atladı, hayatını kaybetti

Azerbaycan’ın iktidar partisi Yeni Azerbaycan Partisi (YAP), Bakü’de 11-22 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) ile aynı döneme denk gelen meclis seçimlerinin erkene alınmasını teklif etmişti. Bu teklifi değerlendiren Milli Meclis, 21 Haziran’da yapılan Genel Kurul’da erken seçim çağrısını oylamaya sundu. Oylamada 105 "evet" ve 1 "hayır" oyuyla erken meclis seçimlerinin yapılması yönünde karar alındı ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e başvuruda bulunuldu.

Azerbaycan Anayasa Mahkemesi, dün düzenlenen toplantıda Milli Meclisin feshedilmesi ve erken seçime gidilmesinin Azerbaycan Anayasası’na uygun olduğunu belirtti. Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Aliyev, erken seçim kararnamesini imzalayarak, meclisi feshetti ve seçim tarihini 1 Eylül 2024 olarak belirledi.

Bu siyasi hamle, ülke gündeminde büyük yankı uyandırırken, Azerbaycan’da yeni meclis seçimlerinin sonuçları merakla bekleniyor.

Muhabir: Haber Bülteni