Gündem

Bakan duyurdu: "Arabuluculuk yoluyla çözüm bulunan dosya sayısı 4 milyonu aştı"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adalet sisteminde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin gelişmesine yönelik çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Bakan Tunç, “Dünyada giderek değer kazanan ve bizim geleneklerimizde de olan arabuluculuk ve uzlaştırma müesseselerinin daha da geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Arabuluculuk yöntemiyle anlaşma sağlanan dosya sayısı 4 milyonu aştı” dedi.

Abone Ol

Adalet Bakanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, hukuk uyuşmazlıklarının tarafların rızasıyla çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk uygulamasında bugüne kadar 6 milyon 444 bin 988 dosya sisteme alındı. Bu dosyalardan 4 milyon 72 bin 786’sında anlaşmaya varılarak çözüm sağlandı.

Bakanlık açıklamasında, arabuluculuğun özellikle iş, kira, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarında etkili olduğu vurgulandı. Arabuluculuk sayesinde mahkemelerin iş yükü hafiflerken, toplumsal uzlaşma kültürüne de önemli katkı sağlanıyor.

Arabuluculuk Sisteminin Uygulama Alanları Genişliyor
İş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018'de, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019'da, tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020'de zorunlu hale gelen arabuluculuk, kısa sürede uyuşmazlıkların çözümüne olan katkısıyla dikkat çekiyor. İhtiyari arabuluculuk ise 14 Kasım 2013'te yürürlüğe girmişti ve tüm hukuk uyuşmazlıklarında uygulanabilir hale getirildi.

Bu süreçte toplam 6 milyon 223 bin 211 dosyanın müzakeresi tamamlanmış, bunların 4 milyon 72 bin 786’sı anlaşmayla sonuçlanmıştır. İş uyuşmazlıklarında müzakeresi tamamlanan 2 milyon 185 bin 432 dosyanın yüzde 49’u, ticari uyuşmazlıklarda ise 839 bin 764 dosyanın yüzde 40'ı anlaşma ile çözülmüştür. Kira uyuşmazlıklarında da 1 Eylül 2023 itibarıyla müzakere edilen 234 bin 535 dosyanın yüzde 47’si sonuçlandırıldı.

Arabuluculuğun Barışçıl ve Hızlı Çözüm Yolu

Bakan Tunç, arabuluculuk sisteminin hukuk sistemimize 2013 yılında dahil edildiğini ve her geçen gün daha fazla başarı elde ettiğini belirtti. "Bu sistem, tarafların daha barışçıl, dostane ve düşük maliyetli bir çözüm yolu bulmalarını sağlıyor" dedi. Ayrıca, "Yargıda özellikle alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi ve bu alanda farkındalığın artırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, son olarak şunları ekledi:

“Yargıda özellikle alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesiyle ilgili önemli çalışmalarımız var. Bugün dünyada da giderek değer kazanan ve bizim geleneklerimizde de olan arabuluculuk ve uzlaştırma müesseselerinin daha da geliştirilmesi, bu konudaki farkındalığın daha da artırılması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2013’te hukuk sistemimize giren arabuluculukla bugüne kadar 6 milyonu aşkın uyuşmazlık görüşüldü. Müzakereleri tamamlanan 4 milyonun üzerindeki dosya anlaşmayla sonuçlandı. Dolayısıyla daha barışçıl, daha dostane, daha hızlı sonuca varılan ve daha az masrafla vatandaşlarımızın hakkına kavuştuğu bu sistemi geliştirmenin gayreti içerisindeyiz.”