Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkiler her alanda ivme kazanırken, bu kapsamda önemli bir ziyaret gerçekleşiyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Özbekistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bu ziyaret, üçlü toplantı formatında yapılacak ilk istişareleri içermesiyle dikkat çekiyor.

Kurumsal İş Birliği Güçlendirilecek

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu ziyaretin ana gündem maddeleri arasında Türkiye-Özbekistan ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerinin yanı sıra güvenlik alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi bulunuyor. Özellikle iki ülke arasındaki ilişkilerin kurumsal düzeyde daha da sağlamlaştırılmasına yönelik çalışmaların nihai hale getirilmesi hedefleniyor.

THY uçağında kabin memuruyla tartışan Dilan Çıtak hakkında soruşturma başlatıldı THY uçağında kabin memuruyla tartışan Dilan Çıtak hakkında soruşturma başlatıldı

Ziyaret kapsamında Bakan Fidan’ın Özbek mevkidaşı Bahtiyar Saidov ile görüşmesi planlanıyor. Bu görüşmede, haziran ayında Türkiye’de düzenlenen Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Üçüncü Toplantısı'nda alınan kararların takibi yapılacak. İki ülke, ekonomi, savunma sanayi, enerji, ulaşım, kültür, eğitim, düzensiz göç, terörle mücadele ve güvenlik alanlarındaki ilişkilerini daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.

Bölgesel Gelişmeler Ele Alınacak

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) başta olmak üzere, bölgesel gelişmeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği de ziyarette ele alınacak konular arasında yer alıyor. Fidan’ın, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından kabul edilmesi de bekleniyor.

İki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık çerçevesinde hızla ilerlediği görülüyor. 6 Haziran’da gerçekleştirilen YDSK Üçüncü Toplantısı’nda imzalanan Ortak Bildiri ile stratejik işbirliğinin daha da derinleştirilmesi hedeflenmiş, enerjiden ticarete kadar birçok alanda 18 anlaşma imzalanmıştı.

Muhabir: Haber Bülteni