Gündem

Barış Pehlivan: Genco Erkal'ı neden yalnız bıraktık?

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Pehlivan, bugün yayınlanan köşe yazısında, geçtiğimiz günlerde vefat eden tiyatro sanatçısı Genco Erkal'ın ölümü üzerinden aydın olarak nitelendirilenlerin sorumluluğunu sorgulayan bir yaklaşımda bulundu.

Abone Ol

Pehlivan, "Genco Erkal'ı neden yalnız bıraktık?" başlığı ile yayımlanan yazısında, Erkal'ın vefatının ardından neden "Bir devir kapandı" denildiğini sorguladı. "Aydın sorumluluğunu omzunda taşıyan sanatçıların bu topraklarda azalmasından mı?" diye soran Pehlivan, "Hep aynı bir avuç insanı görüyoruz," ifadeleriyle eleştirisini dile getirdi.

"Sanatçılar Nerede?"

Yazısının devamında Pehlivan, "Genco Erkal ve birkaç sanatçı dostu neden bu kadar yalnızdı?" sorusunu sordu. "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla yargılanırken adliye koridorlarında Genco Erkal’ın yanında kaç sanatçı vardı? Milyonlarca takipçisi olan oyuncular, müzisyenler ve yazarlar neden Genco Erkal’a destek vermedi?" ifadeleriyle sanat camiasının sessizliğini eleştirdi.

"Vatan Haini Olmayı Göze Alamıyorlar"

Pehlivan, "O sessiz ünlüler, karanlıktan kurtulmak istemez mi? İsterler elbet. Peki, neden Genco Erkal gibi 'vatan haini' olmayı göze alamıyorlar?" diye sorarken, "Kasalarının ve çek defterlerinin içindekilerden dolayı mı?" demeye dilinin varmadığını belirtti. Ancak, sanatçıların bu topraklara karşı borçları olup olmadığını sorguladı.

"Daha Fazlasına İhtiyaç Var"

Sonuç olarak Pehlivan, "Görkemli cenaze törenlerinden ve iç titreten ağıtlardan daha fazlasına ihtiyacı var bu ülkenin. Elini, yüreğini, hayatını büyük kayaların altına koyan sanatçılara ihtiyacı var. Bir devrin kapanmasına değil, bir meşalenin el değiştirmesine ihtiyacı var," diyerek yazısını sonlandırdı.