Kağıthane’de bir koleje staj yapmak için gelen başörtülü öğrenci Nezaket Akbulut’a, yönetmelik ve kuralları gerekçe göstererek başörtüsünü çıkarmazsa staj yapamayacağını söylediği iddia edilen okul müdürü Özlem Öztoprak’ın yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, sanığı ‘kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi’ suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme Kararı

İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Özlem Öztoprak katılmazken, tarafların avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Birimi avukatı hazır bulundu. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı, sanığın Nezaket Akbulut’u başörtülü olduğu için staja kabul etmediğini belirtti. Savcı, sanığın ‘kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi’ suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Savunma yapan sanık avukatı, müvekkilinin beraatını talep etti. Müşteki avukatı ise sanığın cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme, sanık Özlem Öztoprak’ı, ‘kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi’ suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

İddianame Detayları

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Nezaket Akbulut’un Savcılığa sunduğu şikayet dilekçesi üzerine soruşturma başlatıldığı anlatıldı. Dilekçede, üniversitenin üçüncü sınıf öğrencilerinin staj yapacak yer ayarladığı ve Akbulut’un Kağıthane’deki koleje staj yapması için yönlendirildiği belirtildi.

Olay günü Akbulut’un arkadaşıyla birlikte bahse konu okula gittiği, burada müdür olan şüpheli Özlem Öztoprak’ın, okulun kılık kıyafet yönetmeliği ve kuralları gereği başörtülü hiçbir öğretmen ve öğrencinin okulda bulunamayacağını, staj yapmak istemesi halinde başörtüsünü çıkarması gerektiğini, aksi halde okula stajyer olarak kabul edemeyeceklerini söylediği kaydedildi. Bu nedenle Akbulut’un mağdur olduğu belirtildi.

Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına sayılı saatler! Demir bariyerleri önlem alındı Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına sayılı saatler! Demir bariyerleri önlem alındı

Müşteki Akbulut’un arkadaşı da bu ifadeyi doğruladı. İddianamede, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’te dahi kamu görevlisi kadınlar için baş açık olma şartının bulunmadığı belirtildi. Akbulut’un staj öğrencisi olması nedeniyle başörtüsü taktığı gerekçesiyle staja kabul edilmemesinin herhangi bir mevzuat dayanağının bulunmadığı aktarıldı. Şüpheli Öztoprak’ın hukuka aykırı bir davranışta bulunarak Akbulut’un staj yapma ve eğitim hakkını engellediği belirtildi. İddianamede, şüpheli Özlem Öztoprak’ın ‘kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi’ suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Kaynak: İHA