İsrail İstihbarat Servisi Mossad’ın Lübnan Hizbullahı tarafından Tayvan’dan sipariş edilen 5 bin adet taşınabilir çağrı cihazına patlayıcı yerleştirdiği ve bu patlamalar sonucunda 9 kişinin hayatını kaybettiği, 2 binden fazla kişinin yaralandığı iddia edildi. Londra merkezli uluslararası haber ajansı Reuters’in haberine göre, Lübnan’ın farklı bölgelerinde meydana gelen eş zamanlı patlamalar Mossad tarafından gerçekleştirildi.

İsteme esnasında damada özel kahve menüsü hazırladı! "Bir de bu çıktı" İsteme esnasında damada özel kahve menüsü hazırladı! "Bir de bu çıktı"

Sistematik Bir Operasyon İddiası

Reuters’in haberinde, Mossad’ın aylar önce Hizbullah’ın Tayvan merkezli Gold Apollo şirketinden sipariş ettiği cihazlara az miktarda patlayıcı yerleştirdiği ifade ediliyor. Patlamalar sonucu 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 binden fazla kişinin ise yaralandığı bildirildi. Cihazların patlaması için gönderilen kodlu bir mesajla tetiklendiği iddia ediliyor. Patlamalarda, İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Amani’nin de aralarında bulunduğu en az 2 bin 800 kişinin yaralandığı belirtildi.

Al Jazeera’nın Bilgileri

Al Jazeera televizyonuna konuşan bir kaynak, cihazların her birine 20 gram ağırlığında patlayıcı yerleştirildiğini ve Lübnan’a beş ay önce getirildiğini aktardı. Kaynak, cihazların nasıl patlatıldığının henüz çözülmediğini de ekledi.

Hizbullah İsrail'i Suçladı

Çağrı cihazlarının siber müdahale ve dinlemeye karşı güvenlikli olması nedeniyle Hizbullah üyeleri tarafından kapalı bir iletişim sistemi olarak kullanıldığı biliniyor. Patlama anlarının ülkenin birçok yerinde kaydedildiği olayda, Hizbullah ve Lübnanlı yetkililer olayın sorumlusu olarak İsrail’i işaret ediyor.

ABD merkezli Axios haber sitesi, Mossad’ın bu operasyonunun İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve kabinesi tarafından onaylandığını ileri sürdü. Olayla ilgili soruşturma devam ederken, Lübnan’daki gerginlik tırmanmaya devam ediyor.

Muhabir: Haber Bülteni