Arnavutluk'ta Bektaşi lideri olarak bilinen Edmond Brahimaj, The Jerusalem Post gazetesine verdiği röportajda İsrail’e birçok kez ziyarette bulunduğunu ve bu ülkeyi yeniden görmek istediğini ifade etti. Ayrıca, daha önce İsrailli grupları Arnavutluk’ta ağırladığını da söyledi.

“KENDİMİ İSRAİL HALKININ KARDEŞİ OLARAK GÖRÜYORUM”

Baba Mondi, İsrail’deki deneyimlerinden çok etkilendiğini vurgulayarak, oradaki dostlarının kendisini sıcak bir şekilde ağırladığını belirtti. “İsrail’i tanıyorum ve kendimi İsrail halkının kardeşi olarak görüyorum. Tüm İsrail’i gezdim ve misafirperverliklerinden çok etkilendim.” dedi.

Türkiye ve Endonezya arasındaki ticari ilişkiler güçleniyor Türkiye ve Endonezya arasındaki ticari ilişkiler güçleniyor

Baba Mondi, bir süre önce Arnavutluk’ta bir Bektaşi devleti kurma isteğini de kamuoyuna duyurmuştu. Tiran’da Vatikan benzeri bir Bektaşi devleti kurulması gerektiğini savunan Baba Mondi, bu yapının uluslararası toplum tarafından tanınması için Arnavutluk hükümetinin bir yasa çıkarması gerektiğini ifade etti.

Baba Mondi2

“PLANLARIMIZ VAR, ANCAK HÜKÜMETİN ADIM ATMASI ŞART”

Baba Mondi, bu planın hayata geçirilmesi için çeşitli stratejiler üzerinde çalıştıklarını, ancak öncelikle Arnavutluk hükümetinden statülerini değiştirecek bir yasal düzenleme beklediklerini söyledi.
Son yapılan nüfus sayımına göre, Arnavutluk’un 2,4 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 5’i Bektaşilerden oluşuyor ve bu oran yaklaşık 115 bin kişiyi kapsıyor.

BABA MONDİ KİMDİR?

Edmond Brahimaj, ya da bilinen adıyla Hacı Baba Mondi, 1959 yılında Arnavutluk’un Avlonya şehrinde doğdu. 2011 yılından bu yana dünyadaki tüm Bektaşilerin lideri olarak görev yapmaktadır. Öncesinde bu görev, Hacı Dedebaba Reshat Bardhi tarafından yürütülüyordu.
2 Nisan 2011'de Dedebaba Reshat Bardhi’nin vefatından sonra Baba Mondi, Dünya Bektaşi Merkezi'nin liderliğini devralmıştır. Görevini Tiran’da bulunan Dünya Bektaşi Merkezi'nde sürdürmektedir.

Kaynak: serbestiyet