İsrail'in kuzeyindeki bir su parkında yüzen 2 kişide beyin yiyen amip tespit edildiği belirtildi.
Bu kişilerden 25 yaşında olduğu belirtilen adamın öldüğü, durumu ağır olan 10 yaşındaki çocuğun ise hastanede tedavisinin sürdüğü ifade edildi.

Sağlık Bakanlığının söz konusu su parkının kapatılması talimatını verdiği kaydedildi. Bakanlığın ayrıca son 2 haftada bu parkı ziyaret eden kişilerden ateş, baş ağrısı veya kusma gibi şikayetleri olan kişilerden sağlık kuruluşlarıyla irtibata geçmelerini istediği aktarıldı.

Bunun üzerine 100'den fazla kişinin hastaneye başvurduğu bildirildi.

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

"Naegleria fowleri" adlı amip beyne burundan geçiyor. Uzmanlar, bu amip türünün bulaştığı kişilerin hayatta kalma ihtimalinin son derece düşük olduğunu belirtiyor.

İstanbul Boğazı’na lağım suyu akıyor İstanbul Boğazı’na lağım suyu akıyor

BEYİN YİYEN AMİP NASIL BULAŞIR?

Beyin yiyen amip, genellikle Naegleria fowleri olarak bilinen, tatlı su kaynaklarında bulunan ve nadiren insanlarda ölümcül bir enfeksiyona yol açan bir amip türüdür. Bu amip, kontamine suyun burun yoluyla vücuda girmesiyle beyne ulaşır ve burada beyinde ciddi hasarlara neden olan primer amibik meningoensefalit (PAM) adı verilen bir enfeksiyona yol açar.

BEYİN YİYEN AMİP NERELERDE GÖRÜLÜR?

Tatlı su gölleri, nehirler, sıcak su kaynakları ve kötü klorlanmış yüzme havuzları gibi sıcak sularda bulunur.

BEYİN YİYEN AMİP BELİRTİLERİ

Baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, boyun sertliği, denge sorunları, halüsinasyonlar ve nöbetler gibi belirtilerle başlar. Belirtiler hızla ilerler ve genellikle birkaç gün içinde ölümcül olabilir.

Naegleria fowleri enfeksiyonları için etkili tedavi seçenekleri sınırlıdır. Erken teşhis ve tedavi hayatta kalma şansını artırabilir, ancak enfeksiyon genellikle hızla ilerler ve ölümcül olabilir.
Bu amip enfeksiyonu oldukça nadirdir, ancak oldukça tehlikelidir.

Muhabir: Haber Bülteni