Gündem

Bingöl depremleri için uzmanalardan korkutan uyarı! 7.4 büyüklüğünde...

Geçtiğimiz akşam saat 21.15'te, merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu sarsıntı sonrasında uzmanların değerlendirmeleri merak konusu oldu.

Abone Ol

Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi'nde görev yapan Dr. Kenan Akbayram, bölgeye yönelik endişe verici açıklamalarda bulundu. Uzun süredir Bingöl ve çevresinde saha araştırmaları yapan Akbayram, bölgede büyük depremler yaşanabileceğini belirtti.

Dr. Akbayram, Yedisu fay zonunda uzun yıllardır deprem olmadığını ve bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti. "Bingöl ve çevresinde deprem bekliyoruz. Yedisu fay zonunda 7.2 ile 7.4 arasında büyüklükte bir deprem her an meydana gelebilir" dedi.

Bingöl, Kritik Fay Hatlarının Kesişim Noktasında

Bingöl, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının kesişim noktasında bulunuyor. Dr. Akbayram, Doğu Anadolu fay zonunun 2023'te yaşanan büyük depremlerle neredeyse tamamen kırıldığını, ancak Bingöl çevresinde hala büyük bir kırılma yaşanmadığını vurguladı. "Bu bölgede büyük depremler bekliyoruz" diye ekledi.

Üç Fay Hattının Kesiştiği Bölge Risk Altında

18 Ağustos'ta meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin, Varto, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının kesişim noktasında gerçekleştiğini belirten Dr. Akbayram, Karlıova'ya kadar uzanan Yedisu fay hattının kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. "Bu ihtimal göz önüne alındığında, 7.4'ten büyük bir deprem yaşanabilir" uyarısında bulundu.

"Çalışmalar İmar Planlarına Yansıtılmalı"

Dr. Akbayram, olası bir büyük deprem için alınması gereken önlemler konusunda da uyarılarda bulundu. Zemin etütlerinin önemine dikkat çeken Akbayram, Bingöl'de bu tür çalışmaları TÜBİTAK desteğiyle yürüttüklerini ifade etti. "Bu çalışmaların imar planlarına ve yeni şehircilik yapısına yansıtılması gerekiyor" dedi. Ayrıca, bina risk analizlerinin yapılması gerektiğini belirterek, hangi binaların depremde yıkılabileceğinin önceden tespit edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.