UEFA'nın Ceza Kararı Verdi, TFF İtiraz Etti

UEFA, 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda galibiyetle sonuçlanan Avusturya maçında A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral'a eliyle bozkurt işareti yapması nedeniyle iki maç ceza verdi. UEFA'dan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın, genel davranış kurallarına uymadığı, temel nezaket ilkelerini ihlal ettiği, spor etkinliklerini sportif olmayan amaçlarla kullandığı ve futbolun itibarını zedelediği gerekçesiyle, katılabileceği toplam iki (2) UEFA milli takım müsabakasından men edilmesine karar verilmiştir." 

TFF, CAS'a Başvuracak

TFF ve milli futbolcu, cezaya itiraz etmek amacıyla CAS'a başvurma kararı aldı. Bu süreçte, Demiral'ın çeyrek finaldeki Hollanda maçında ve turu geçmeleri halinde yarı final maçında forma giyemeyeceği bildirildi.

Ankara’da Dans Coşkusu: Latin Dans Kursu Başvuruları Başlıyor! Ankara’da Dans Coşkusu: Latin Dans Kursu Başvuruları Başlıyor!

Olayın Geçmişi

EURO 2024 son 16 turunda Avusturya'yı 2-1 mağlup eden A Milli Takım'da golleri Merih Demiral atmıştı. Demiral'ın gol sevinci esnasında yaptığı bozkurt işareti büyük yankı uyandırdı.

TFF'den 30 Sayfalık Savunma

Türkiye Futbol Federasyonu, Avusturya maçında Merih Demiral'ın bozkurt işareti yapmasından dolayı başlatılan soruşturmayla ilgili 30 sayfalık savunma dosyasını UEFA'ya iletti. Savunmada, yerli ve yabancı avukatlarca hazırlanan dosyada bozkurt işaretinin Anadolu, Orta Asya ve dünyanın birçok yerindeki Türk kökenli halkların bin yıllık sembolü olduğu vurgulandı.

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Nedir?

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), spor hukuku ile ilgili uyuşmazlıkları çözmek için kurulan uluslararası bir tahkim mahkemesidir. Merkezi İsviçre'nin Lozan şehrinde bulunan CAS, New York, Sidney ve Lozan'da mahkemelere sahiptir. Olimpiyatların düzenlendiği şehirlerde geçici mahkemeler de kurulmaktadır.

CAS'ın Görevleri ve Yetkileri

Taraflar arasında bir anlaşmazlık olduğunda, taraflar arasında CAS'a başvuru konusunda bir tahkim anlaşması varsa CAS devreye girebilmektedir. Olimpiyat Tüzüğü'nün 61. maddesine göre Olimpiyat Oyunları ile ilgili her türlü uyuşmazlıkta sadece CAS yetkilidir. Tüm Uluslararası Olimpik Federasyonlar, bazı anlaşmazlıklar yönünden CAS yargılamasını kabul etmişlerdir. 2009 yılında Uluslararası Anti-Doping Yasası'nı imzalayan devletler, anti-doping yasası ihlallerinde CAS'ın yargı yetkisini tanımışlardır.

CAS Kararlarının Temyizi

CAS kararlarına karşı İsviçre Federal Yüksek Mahkemesi'nde temyiz yoluna gidilebilir. CAS kararlarının temyizleri nadiren kabul edilmekte olup, kabul edilenlerin çoğu usul sorunlarına dayanmaktadır. Mart 2012'de yedi başarılı temyiz başvurusu gerçekleşmiştir. Bu başvuruların altısı usule ilişkindir ve yalnızca biri esasa dairdir. Bu dava Brezilyalı futbolcu Matuzalem ile ilgiliydi.

CAS'ın Tarihçesi ve Bağımsızlığı

CAS, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) başkanı Juan Antonio Samaranch tarafından, Olimpiyatlar sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkları çözmek amacıyla 1984 yılında kurulmuştur. 1994'te CAS tarafından verilen bir karar, İsviçre Federal Yüksek Mahkemesi'nde CAS'ın tarafsız olmadığı iddiasıyla temyiz edilmiştir. İsviçre mahkemesi, CAS'ın gerçek bir tahkim mahkemesi olduğuna ancak IOC ile yakın bir bağ bulunduğuna karar vermiştir. Bunun üzerine CAS, IOC'den bağımsız hale gelmek için çeşitli reformlar yapılmıştır.

Öne Çıkan Kararlar ve İçtihatlar

CAS, 2009 yılında biyolojik pasaportla ilgili olarak Claudia Pechstein davasında karar vermiştir. Mahkeme, 2012 Olimpiyat Oyunları'nı etkileyen bir davada Olimpiyat Tüzüğü'nün bir kısmının, Uluslararası Anti-Doping Yasası'nı ihlal ettiğini duyurmuştur. Mahkeme, oyun sahası ile ilgili içtihatlarından vazgeçme konusunda isteksizdir. Ancak resmi yetkililerin kötü niyetli davrandığının açıkça belli olduğu davalar istisnadır.

CAS, 2013 yılında Fenerbahçe ile Beşiktaş'a UEFA Tahkim Kurulu tarafından verilen men cezalarını onamıştır. Bu kararlara göre Fenerbahçe 2 yıl, Beşiktaş ise 1 yıl Avrupa kupalarına katılmaktan men edilmiştir.

Muhabir: Haber Bülteni