THY uçağında kabin memuruyla tartışan Dilan Çıtak hakkında soruşturma başlatıldı THY uçağında kabin memuruyla tartışan Dilan Çıtak hakkında soruşturma başlatıldı

Çiftlik Bank davası kapsamında yargılanan Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın’ın da aralarında bulunduğu 20 sanık hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Kamuoyunda "Tosuncuk" olarak bilinen Mehmet Aydın, "Bilişim Sistemleri Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık", "Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama" ve "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma" suçlarından yargılanıyor. Savcı, mahkemede açıkladığı mütalaasında, Mehmet Aydın’ın toplam 88 bin 302 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi.Mehmet Aydın ve beraberindeki örgüt üyelerinin, dolandırıcılık faaliyetleri sonucu elde edilen paraların bir kısmını yurt dışına çıkararak çeşitli mal varlıkları ve yatırımlar aracılığıyla akladıkları belirtiliyor. Suç gelirlerinin izinin sürülmesi sonucu, Aydın’ın Brezilya’dan Türkiye’ye iade edilmesinin ardından başlayan davada aklama suçunun detayları ortaya çıktı.

Ne Olmuştu?

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen ve binlerce vatandaşın mağduriyetine yol açan dolandırıcılık sistemi, büyük yankı uyandırmıştı. Sistem, üyelere kısa sürede yüksek kazanç sağlama vaadiyle insanlardan büyük miktarlarda para topladı. Mehmet Aydın, "Tosuncuk" lakabıyla tanındı ve iki yılı aşkın bir süre boyunca firari olarak kaldı. Türkiye’nin talebi üzerine Brezilya’da yakalanan Aydın, 3 Temmuz 2021’de İstanbul Havalimanı’na getirildiğinde gözaltına alındı. Aydın hakkında 102 mağdurun şikayeti üzerine, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "tacir veya şirket yöneticilerinin dolandırıcılığı" gibi çeşitli suçlardan soruşturma başlatıldı ve tutuklandı.

Fatih Aydın’ın Türkiye’ye İadesi

Mehmet Aydın’ın kardeşi Fatih Aydın da sistemin diğer kilit isimlerinden biriydi ve Çiftlik Bank soruşturması kapsamında firari olarak aranıyordu. Temmuz 2021'de Uruguay'da düzenlenen bir operasyonla yakalanan Fatih Aydın, Türkiye’ye iade edildi ve 2 Kasım 2021'de İstanbul’a getirilerek tutuklandı. Aydın, "Bankacılık Kanunu'na aykırılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" gibi suçlardan yargılanmaya başlandı.

Diğer Sanıkların Durumu

Çiftlik Bank soruşturmasında adı geçen bir diğer önemli isim, "kara para aklama", "vergi kaçırma" ve "suç örgütü üyesi olma" gibi suçlardan aranmakta olan Osman Naim Kaya'ydı. Hakkında kırmızı bülten çıkarılan Kaya, Türkiye'nin başvurusu sonucunda iade edilerek 8 Nisan’da İstanbul’a getirildi ve tutuklandı. Soruşturmalar kapsamında birçok sanık hakkında benzer suçlamalarla dava açıldı ve süreç halen devam ediyor.

Muhabir: Haber Bülteni