Gündem

Çiğdem mahallesinde ağaç katliamı yapacaklar 

Çiğdem Mahallesinde bulunan ağaçlık bölge imara açılıyor. İmar değişikliği Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi gündemine geldi. 

Abone Ol

Çiğdem Eğitim Çevre ve Dayanışma Derneği başkanı Fatih Fethi Aksoy hy gazete muhabiri Cansel Yıldız’a Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından imara açılmaya çalışılan arazi ile ilgili yapılan itirazlar hakkında bilgi verdi. 


Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Karakusunlar mahallesi 29353 ada 2 ve 3 parsellere ilişkin 25 Mayıs 2024 tarih ve 32556 sayılı resmi gazetede yayınlarak ilan olunan ve Çankaya Belediyesi ile Ankara Büyükşehir belediyesi tarafından askıya çıkarılan imar değişikliği kararına Çiğdem mahallesi sakinleri ve Çiğdem Eğitim Çevre ve Dayanışma Derneği tepki gösterdi. 


Çiğdem Eğitim Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Fethi Aksoy imar planı yapılan arazi hakkında bilgiler verdi. 


Fatih Fethi Aksoy, “Dışişleri Bakanlığı kampüsü olarak kullanılan hazine arsası daha önce Dışişleri Bakanlığı kampüsü yapılmak için tahsis edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı şimdi ise bunu kaldırıp araziyi özelleştirme kapsamına aldı. Özelleştirme kapsamına alınınca alan satışa çıkarıldı. Bunun ardından imar planı yapıldı. Ormanlık, yeşillik alan şu anda ticaret ve konut alanına çevrilmek isteniyor. Bizler mahalle sakinleri olarak böyle bir durumu istemiyoruz. Orası Hazine arsası, kamu yararına kullanılması gereken bir alan. Şu anda kamu yararına kullanılması gereken bir alan ranta açılıyor.” şeklinde konuştu. 


Ankara’nın trafik yükünü arttıracak 


Ormanlık alanda oluşan habitatın yok edilerek on iki katlı binalar ve işletmeler oluşturulmak istendiğini vurgulayan Aksoy, “Askıdaki imar planında on iki katlı binalar, yeşil alanın olduğu yerde de iki katlı ticari alanlar gözüküyor. Orası devasa bir yerleşim alanına çevrilmek isteniyor. Bu durum hem Çiğdem mahallesini hem de tüm Ankara’yı olumsuz etkileyecek bir olaydır. Arazi, Malazgirt bulvarının Konya yoluna bağlandığı köşede yer alıyor. Bu bölgede zaten inanılmaz derecede trafik yükü var. Hem çiğdem mahallesine giriş açısından hem de Konya yolunu kullananlar açısından trafik olumsuz etkilenecek.  Orada öyle bir yapılaşma olduktan sonra biz mahalleye giremeyeceğiz. Konya yolundan gelip Malazgirt bulvarına dönüşler de felç olacak. Zaten şu anda da trafik sıkıntılı bir durumda. Trafik yükünün yanında başka olumsuzluklar da var. Oradaki yeşil alanda yaklaşık kırk yıllık ağaçlar var. Orada bir ekosistem oluştu. Sadece ağaçlar değil başka canlılar da yok olacaklar. Hava kirliliği, gürültü kirliliği de önemli faktörler arasında bulunuyor. Onun için biz bu arsanın kamu yararına kullanımının devamını istiyoruz. Eğer bir şey yapılacaksa rekreasyon alanına, millet bahçesine çevirebilirler ve kamu yararına kullanılabilir” dedi.

 


İtirazlar her geçen gün artıyor 


İtiraz çalışmalarının başladığını söyleyen Çiğdem Eğitim Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Fethi Aksoy “Askıdaki imar planına itiraz süreci başlattık. Hem Çiğdemim derneği olarak hem de muhtarlık olarak gerekçeleriyle detaylandırarak imza kampanyası başlattık. İtiraz dilekçelerini hazırladık. Çankaya Belediyesi'ne itiraz dilekçemizi gönderdik. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de önümüzdeki günlerde teslim edeceğiz. Çalışmalarımızı yaparken komşularımızdan ve bütün Ankaralılardan da destek istedik ve imza kampanyası başlattık. İmzaları da itiraz dilekçelerimizin altına ekliyoruz. İtirazlarımız belediyeden ilgili bakanlığa gönderilecek. Bakanlıktan gelecek cevaba göre de gerekirse mahkeme sürecini başlatıp sürecin takipçisi olacağız ve orada yeni bir yapılaşma olmasına izin vermemeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.