Orta Doğu'da İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilim tırmanırken, Çin, İsrail'deki vatandaşlarını can güvenlikleri için ülkeden en kısa sürede ayrılmaları konusunda uyardı. Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, İsrail-Lübnan sınırındaki askeri çatışmaların artması nedeniyle güvenlik durumunun "vahim, karmaşık ve tahmin edilemez" olduğu belirtildi.

Minibüsçüler Odası Başkanı'ndan Altındağ Belediyesi'ne ziyaret Minibüsçüler Odası Başkanı'ndan Altındağ Belediyesi'ne ziyaret

Açıklamada, "İsrail'deki Çin vatandaşlarına en kısa sürede ülkelerine dönmeleri veya daha güvenli bölgelere yerleşmeleri çağrısında bulunuyoruz" ifadesine yer verildi. Daha önce de, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırıları sonrası vatandaşlarının bu ülkeyi terk etmeleri istenmişti.

Gerilimin Nedenleri ve Son Gelişmeler

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, AA muhabirinin Büyükelçilik çağrısına dair sorusu üzerine, "Çin vatandaşlarının can güvenliğinin korunması, sorumluluğumuzdur" açıklamasında bulundu.

İsrail ordusunun 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısının ardından bölgedeki gerilim daha da arttı. Saldırıda 3'ü çocuk, 7'si kadın olmak üzere toplam 45 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah, saldırıda aralarında üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil'in de bulunduğu 15 mensubunun öldüğünü duyurdu.

17-18 Eylül tarihlerinde Lübnan'da meydana gelen olaylar da gerilimi artırdı; çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucunda Beyrut saldırısında toplam 84 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında, 8 Ekim 2023'ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar sürüyor. 

Muhabir: Haber Bülteni