ABD, 21. yüzyılın başında Irak'ı işgal ederek Orta Doğu'yu odak noktası haline getirdi. Barack Obama döneminde sinyalleri verilen ve Donald Trump döneminde somutlaşan eksen değişikliği ile ABD, Suriye gibi ülkelerdeki asker sayısını azaltarak, Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başladı. Söz konusu stratejik değişiklik, Orta Doğu'da boşluklar ve gri alanlar yarattı.

ABD'NİN GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDEKİ SAVUNMA KALKANI

Son yıllarda, ABD ve Çin arasındaki gerilim özellikle Tayvan üzerinden arttı. ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi çevresindeki ülkelerle tek tek anlaşmalar yaparak Pekin yönetimini çevrelemeye başladı. Şubat 2023 itibarıyla, ABD'nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturduğu savunma kalkanı tamamlandı. Bu kalkanın en güneyinde Avustralya, en kuzeyinde Japonya ve Güney Kore yer alırken, son eksik halka Filipinler'di. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşü, bu stratejinin önemli bir parçasını ortaya koydu.

Sandalye Firmasından Dikkat Çeken Test: 2 Tonluk Lüks Araçla Sağlamlık Kontrolü Sandalye Firmasından Dikkat Çeken Test: 2 Tonluk Lüks Araçla Sağlamlık Kontrolü

İŞGAL İÇİN SON HAZIRLIKLARI YAPIYOR

Telegraph gazetesinde yayınlanan bir habere göre, Çin ordusu Tayvan'ı işgal etme hazırlıklarını hızlandırdı. İddialara göre Çin, askerlerini ve zırhlı araçlarını adaya taşımak için özel bir donanma oluşturuyor. Bu donanma, amfibi çıkarma gemileri ağırlıklı olarak yapılandırılıyor. Çin devlet medyası, yıllardır ülkenin donanmasından övgüyle bahsediyor. Bu hazırlığı da "Geniş çaplı birlikler taşınabilecek" şeklinde haberleştiriyor. Ayrıca, Çin'in sivil gemilerinin askeri amfibi saldırı gemileri tarafından taşınabilecek askeri malzeme tonajını önemli ölçüde artırabileceği ve bu sayede yaklaşık 300.000 askeri taşıyabileceği tahmin ediliyor.

ABD VE ÇİN ARASINDAKİ ASKERİ YARIŞ SÜRÜYOR

Çin'in bu hamlesinin arkasında ABD ile olan rekabet yer alıyor. Olası bir savaşta Washington yönetimi ile karşı karşıya gelecek olan Pekin, sivil taşıma gemilerini de askeri gemilere çevirerek gücünü artırmayı amaçlıyor. Çin, Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve başlamasından üç gün sonra, Ada ve çevresinde kapsamlı bir askeri tatbikat başlattı. Bu tatbikat kapsamında, Tayvan'ı tamamen kuşatan ağır silahlarla donatılmış savaş uçakları ve gemiler sevk edildi ve simüle saldırılar gerçekleştirildi.

TAYVAN İLE GERİLİM ARTIYOR

Çin medyası, 20 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlayan Tayvan'ın yeni Devlet Başkanı Lai Ching-te aleyhinde haberler yayınlamaya devam ediyor. Tayvan Devlet Başkanlığı Ofisi, Çin'in "tek taraflı askeri provokasyonlarıyla" Tayvan'ın demokratik özgürlüklerini, bölgesel barışı ve istikrarı tehdit etmesinden duyduğu üzüntüyü ifade etti. Bununla birlikte Tayvan halkı, ordusunun güvenliği sağlayabileceğinden emin olduğunu vurguladı.

Muhabir: Haber Bülteni