Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesapları ve Alman basınında çıkan "Almanya ile sığınmacı/mülteci anlaşması yapıldı, 200 sığınmacı Türkiye'ye gönderildi" iddialarının gerçek dışı olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Almanya ile Türkiye'nin anlaşmaya vardığı ve bu anlaşma kapsamında yasal ikamet izni olmayan 13 bin 500 Türk vatandaşının Türkiye'ye gönderilebileceği" şeklindeki yanıltıcı haberlerin yayıldığı ifade edildi.

Ayrıca, söz konusu iddialara dayanak gösterilen haberlerde, 'yabancı sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesine' dair herhangi bir bilgi yer almadığına dikkat çekildi. Ancak bazı çevrelerin bu konuyla ilgili olarak 'yabancı sığınmacı/mültecilerin Türkiye'ye gönderileceği' yönünde bir manipülasyon kampanyası başlattığı vurgulandı.

Bu bağlamda, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi adına dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Genç KYK yurdundan atladı, hayatını kaybetti Genç KYK yurdundan atladı, hayatını kaybetti

"Türkiye ile Almanya arasında 'yasal ikamet hakkı olmayan Türk vatandaşlarının' iddia edildiği gibi toplu bir şekilde gönderilmesine ilişkin bir anlaşma yapılması kesinlikle söz konusu değil. Halihazırda var olan anlaşmalar kapsamında yasal oturma izni olmayan Türk vatandaşları, Almanya'da hukuki çerçevede tüm haklarını kullandıktan sonra (itiraz süreçleri ve benzeri) Türk Dışişleri yetkililerinin de onayıyla ferdi olarak kabul edilebilmektedir. Yasal oturma hakkı bulunmayan üçüncü ülke (Suriye, Afganistan ve benzeri) vatandaşlarının, toplu veya ferdi olduğuna bakılmaksızın hiçbir şekilde Türkiye'ye gönderilmesinin kabul edilmesi de kesinlikle söz konusu değildir. Ayrıca, '200 sığınmacı Türkiye'ye gönderildi' iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, FETÖ'nün propaganda hesapları tarafından kurgulanıp servis edildiği belirlenmiştir."

Muhabir: Haber Bülteni