Gündem

Danıştay, İBB için kararını verdi: "Fatih Sultan Mehmet tablosu gerçek, kamu zararı yok"

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2020 yılında 15. yüzyıla ait bir Fatih Sultan Mehmet tablosunu satın almasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma hakkında nihai kararını verdi. Danıştay, tablonun orijinal olduğunu ve bu alımda kamunun zarara uğramadığını belirtti.

Abone Ol

10Haber'den Furkan Karabay'ın haberine göre, 25 Haziran 2020'de Londra’daki Christie’s Müzayede Evi’nde düzenlenen bir açık artırmada, Gentile Bellini'nin atölyesinden çıktığı düşünülen Fatih Sultan Mehmet tablosu, İBB yetkilileri tarafından 7.9 milyon TL’ye satın alındı. İstanbul'a getirilen tablo, İBB Başkanlık binasında sergilenmeye başlandı.

"Tablo Sahte" İddiaları Ortalığı Ayağa Kaldırmıştı

Tablo İstanbul’a getirildikten sonra, bir vatandaş tablonun sahte olabileceği yönünde bir ihbarda bulundu. İhbar dilekçesinde, İngiltere’nin daha önce de benzer şekilde Türkiye’ye sahte tablolar satmış olabileceği ve bu tablonun da Türkiye’den gönderilen sanat uzmanları tarafından doğrulanıp doğrulanmadığı sorgulandı.

Bu ihbar sonrasında, Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde, tablonun satın alınmasıyla ilgili bir ön inceleme başlatıldı. Ekrem İmamoğlu hakkında yerel mahkeme tarafından verilen ve istinafa giden ceza kararı sonrasında, Fatih Sultan Mehmet tablosunun alım süreciyle ilgili olarak müfettiş görevlendirildi. Görevlendirilen müfettiş, İmamoğlu’nun “AK Parti militanı” olarak nitelendirdiği Arif Yıldırım’dı.

Danıştay, Soruşturma Kararını İptal Etti

Mülkiye başmüfettişi Arif Yıldırım, daha önce üç kez sözlü talepte bulunarak konuyla ilgili incelemelerde bulunmuş ve herhangi bir usulsüzlük tespit etmemişti. Ancak 2022 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından ikinci bir inceleme başlatıldı.

Bu incelemenin ardından İBB yetkilileri Danıştay’a itirazda bulundu. Danıştay Birinci Daire, yapılan değerlendirmede, müzayedeye çevrimiçi katılan dönemin İBB Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka’nın açık artırmada İstanbul’a kazandırdığı tablonun orijinal olduğunu ve satın alma sürecinde herhangi bir kamu zararının oluşmadığını tespit etti.

Danıştay Birinci Daire’nin 27 Mart’ta verdiği kararda, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla İBB yetkilileri hakkında verilen soruşturma izni kararı oybirliğiyle kaldırıldı.