Bitlis Valiliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen gösterimde, 6 yıldır HDP Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi yapan annelerin yaşadıkları dram, izleyenleri derinden etkiledi. Belgeselde, annelerin kayıp çocuklarına duyduğu özlem ve yaşadıkları acı güçlü bir şekilde yansıtıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı, ardından belgesel gösterimi yapıldı.

Gösterim sonrasında bir konuşma yapan Orhan Miroğlu, annelerin hikayelerinin bir halkın sosyolojisini yansıttığını belirtti. Miroğlu, şöyle dedi:

Ankara’da Dans Coşkusu: Latin Dans Kursu Başvuruları Başlıyor! Ankara’da Dans Coşkusu: Latin Dans Kursu Başvuruları Başlıyor!

“Annelerimizin hikayelerine baktığımız zaman bir halkın sosyolojisi yansıyor. Bu seslerdeki tedirginliği, huzursuzluğu ve travmayı çok iyi hissedebiliyoruz. Onların hikayelerini paylaştıkça bu derin acıyı hissedebiliyoruz. Hissetmemek gerçekten mümkün değil. Bitlis 8. il oldu. Bu program 10 illik bir program, bunu her yerde gördük. Seviniyorum çünkü 8 ilde de insanları ağlatmayı başarabildik. Hikaye önce kayıp haberi ile başlıyor. Aile o kayıp haberini duyuyor. Arkasından tuzakları görebiliyor. Bütün gözler HDP’nin üzerindeydi. Çünkü HDP dağa gidişin bir ara istasyonu gibi kullanılıyordu. Bu da yeni bir şey değildi. Aslında hepimiz biliyorduk. Toplum biliyordu. Ama ne zamanki Hacire ana eline bir çekip alıp kaçırılarak HDP Diyarbakır binasına götürülen ve bir eğitim sürecinden geçirilip dağa götürülecek oğlu için bu eylemi başlattığında aslında yapa yalnız bir anneydi. Bu çocuklarımızın korunması için daha fazla çocuğumuzun bu felaketin içine sürüklenmemesi için bu bölgede biz onlarca, yüzlerce, binlerce şehit verdik. Hacire ana maalesef bir travmayı sona erdirmek isterken, oğlunu o binanın içinden alıp güvenlik güçlerimizin marifeti ile tekrar oğluna kavuşmayı başardı. Ama maalesef bu travma yeniden kendini tekrarladı. Bir insan derdini yaşadığı travmayı şüphesiz en iyi ana dili ile anlatır. Biz bu insanlara mikrofon tutarken dedik ki kendinizi hangi dilde ifade ederseniz o dilde konuşun. 2013 yılında bu şekilde dağa kaçırılan çocuk sayısı 2 bin 700 civarında. Biz bu sabahtan itibaren hatta 19 gündür Narin’e ağlıyoruz. Narin’i hepimiz hissettik ama farklı sebeplerle de olsa bu örgütün kendi amaçları peşinde sadece bir yıl içinde 2 bin 700 çocuğu kaçırdığını bilmek yeteri kadar dehşet vericidir. 2014 yılında bu sayı 5 bin 500’e kadar çıktı. Dile kolay konuşması ağızdan çıkan rakam kolaydır ama 5 bin 500 çocuğun kaçırılması ne demek. Hepsinin de yaş ortalaması 8-9 gibi. Bu çocuklar nerede şimdi. 55’i geldi ya diğerleri. Bu dağlarda değiller artık. Güvenlik politikalarımızın neticesinde bu dağlarda değiller” 

Miroğlu’nun ardındankısa bir konuşma yapan Bitlis Vali Vekili Alay Yazıcı, belgeselin toplum üzerindeki etkisinin önemine değindi. Annelerin verdiği mücadelenin değerli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini belirten Yazıcı, belgeselin duygusal yükünün büyük olduğunu söyledi.

Programa Kimler Katıldı?

Gösterim programına Bitlis Vali Vekili Alay Yazıcı, AK Parti Bitlis İl Başkanı Kadir Köstekçi, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, çeşitli kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve anneler katıldı.

Kaynak: İHA