Son yıllarda artışa geçen dolandırıcılık vakalarına bir yenisi daha eklendi. Maliye Bakanlığı'nın vergi denetimlerini sıkılaştırması dolandırıcılara fırsat doğurdu. Vergi borcundan ve cezasından çekinen KOBİ'leri ve esnafı ağına çeken dolandırıcılar "vergi borcu" mesajları ile tuzak kuruyor.

Dolandırıcıların Yeni Metodu

Büyük çoğunluğu Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden gönderildiği anlaşılan sahte vergi uyarıları içeren mesajlar ve e-postalar yüzlerce işletmeye geldi. Dolandırıcılar vergi borcu adı altında gönderdikleri blöf mesajlarla işletmelerin hesap bilgilerine ulaşıyor.

Sabah Gazetesi'nden Netin Can'ın haberine göre dolandırıcılar, Maliye Bakanlığı'nın resmi web sitesini taklit eden sahte sitelerle şirketlere pusu kuruyor. Dolandırıcılar; "Vergi borcunuz var" şeklinde mesajlar yollayarak işletmelerin ödemelerini geciktirdiklerini ve borçlarına faiz eklendiğini öne sürüyor. Bu mesajlarda, mağdurların ekli formu doldurup geri göndermesini istiyor. Ancak bu form, kötü amaçlı yazılımlar içeriyor ve işletmelerin cihazlarına zarar verip bilgilerini ele geçiriyor.

Vergi Dairesini Taklit Edip Form Dolduruyorlar

Vergi ödemelerinin tamamlandığından emin olunsa bile dolandırıcılar, sahte mesajlarla, "Ödemeniz yapılamadı" ya da "Bekleyen ödeme" gibi bildirimler gönderiyor. Bu mesajlar, sahte faturalarla işletmeleri yeniden ödeme yapmaya yönlendirmeyi ya da zararlı yazılım barındıran tuzaklı sitelere erişim sağlamayı amaçlıyor.

Sokaktaki engelli köpeğe tabanca doğrulttu Sokaktaki engelli köpeğe tabanca doğrulttu

Yaşadıklarını anlatan tekstilci Ahmet K.: "Gelen bir e-posta ile vergi borcum olduğunu ve ödeme yapmadığım takdirde faizin artacağını öğrendim. Panikle e-posta içerisindeki formu doldurup geri gönderdim. Bir süre sonra banka hesabımdaki hareketlerin kontrolsüz olduğunu fark ettim. Yüklü miktarda para dolandırıcılar tarafından çekildi" sözlerine yer verdi.

Esnaf Meryem Y. ise: "Bekleyen ödeme" konulu bir e-posta aldığını söyleyerek: "Resmi bir siteye yönlendirildiğimi sandım. Kişisel ve hesap bilgilerimi girdim. Kısa süre sonra banka hesaplarıma yetkisiz erişim olduğunu öğrendim" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi