Minibüsçüler Odası Başkanı'ndan Altındağ Belediyesi'ne ziyaret Minibüsçüler Odası Başkanı'ndan Altındağ Belediyesi'ne ziyaret

Emeklilik Reformu İçin Yeni Düzenlemeler

Emeklilik sistemi üzerindeki baskılar nedeniyle bir reform yapılacağı belirtiliyor. Aylık bağlama oranları ve emeklilik yaşı gibi kriterlerde değişiklikler yapılması gündemde. TÜİK'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı nüfus projeksiyonlarına göre, 2075 yılında her üç kişiden biri yaşlı statüsüne geçecek.

2023 yılında çalışma çağındaki nüfus oranı %68.3 iken, bu oranın 2050'de %61.9, 2075'te %55.9 ve 2100'de %54.6'ya gerilemesi bekleniyor. Yaşlı nüfusun oranı ise 2023 yılında %10 seviyesini aşarken, 2050'de %23.1, 2075'te %31.7 ve 2100'de %33.6'ya yükselecek.

Yeni Prim ve Maaş Formülleri

Yeni düzenlemeler kapsamında, emeklilik kriterleri ve yaş otomatik olarak ayarlanacak. Aylık bağlama oranlarında (ABO) yeniden düzenleme yapılacak. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, EYT sonrası emeklilik sisteminde yaşanan sorunları ve bu sorunların çözümü için yapılacak düzenlemeleri şöyle özetledi:

“Şu anda 1.65 çalışan, 1 emekliyi finanse ediyor. Normal şartlarda 3 çalışan, 1 emekliyi finansa etmeli. Bu, devletin emeklilik sisteminde finanse edeceği tutarı artırıyor. Emeklilik maaşlarına ilişkin SGK primleri ve sağlık sistemine aktarılan tutarlar da yeniden gözden geçirilmelidir."

Enflasyon ve Maaşlar Tekrar Gözden Geçirilecek

AK Parti iktidarı döneminde SGK sisteminde yapılan reformlarla birlikte, emeklilik maaşları arasında büyük farklılıklar gözlemleniyor. Enflasyon ve büyüme oranları gibi değişkenler emekli maaşlarını etkiliyor. Yeni düzenlemelerle aylık bağlama oranları, emeklilerin milli gelirden daha fazla pay almasını sağlayacak şekilde revize edilecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Getiriliyor

Yeni reform kapsamında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de duyuruldu. TES ile emekliler, ikinci bir emeklilik fırsatından yararlanabilecek. Bu sistem, işverenlere ek bir maliyet getirmeksizin uygulanacak. BES'te olduğu gibi, TES zorunlu olacak ve işverenlerin maliyetlerini artırmadan sistem oluşturulacak.

Reformun Uygulama Tarihleri

Reform çalışmaları Orta Vadeli Program'a dahil edildi. Bağkur ile SGK prim günlerinin eşitlenmesi planlanıyor ve böylece Bağkur'lular daha erken emekli olabilecek. Reformun 2026 sonuna kadar tamamen hayata geçirilmesi ve kanuni düzenlemelerin yapılması bekleniyor.

Muhabir: Haber Bülteni