Yapılan açıklamada, İran’ın Rusya’ya yönelik balistik füze ihracatını ve Rusya’nın bu silahları kullanarak Ukrayna’ya saldırmasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz” ifadesine yer verildi. Bu iş birliğinin, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı ve uluslararası hukuka açık bir aykırılık teşkil ettiği belirtildi. Ayrıca, İran’ın uluslararası çağrılara rağmen Rusya’ya silah desteği vermeye devam ettiğine dair güçlü kanıtlar olduğu dile getirildi.

İran-Rusya İş Birliğine Tepki

G7 ülkeleri, İran’ın Rusya’ya yaptığı silah transferlerinin Ukrayna’daki savaşı daha da şiddetlendirdiğine dikkat çekti. Bildiride, “Rusya, Ukrayna’daki sivilleri hedef almak ve kritik altyapıları vurmak amacıyla İran’dan aldığı insansız hava araçları (İHA) gibi silahları kullanmıştır. Bu durum, küresel güvenliği tehdit eden bir gelişmedir” ifadeleri kullanıldı.

İran’a Çağrı: Destek Durdurulmalı

Açıklamada, İran’ın Rusya’ya verdiği desteği derhal durdurması gerektiği vurgulandı. “İran, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı savaşa verdiği her türlü desteği kesmeli ve özellikle balistik füze, İHA ve ilgili teknoloji transferlerine son vermelidir” denildi. Bu destek, sadece Ukrayna değil, tüm Avrupa ve uluslararası güvenlik için de bir tehdit olarak nitelendirildi.

İstanbul-Londra Uçuşunda Olay: Yolcu Tutuklandı, Fabrikalar Yalanı Ortaya Çıktı İstanbul-Londra Uçuşunda Olay: Yolcu Tutuklandı, Fabrikalar Yalanı Ortaya Çıktı

Yaptırımlar ve Yeni Önlemler Gündemde

G7 ve AB yetkilileri, İran’ın bu davranışlarına karşı yeni tedbirler alacaklarını belirtti. “Rusya’ya sağladığı kabul edilemez destek nedeniyle İran’ı sorumlu tutmaya kararlıyız. Bu çerçevede yeni yaptırımlar ve önemli tedbirler uygulamaya başladık” şeklinde bir uyarı yapıldı.

Kaynak: İHA