Güney Amerika'nın görkemli sakinleri: Macellan Pengueni’nin nesli tükeniyor!

Güney Amerika'nın denizlerinde yaşayan Macellan pengueni, ilginç özellikleri ve yaşam tarzıyla dikkat çeken bir türdür. Araştırmalara göre nesli son yıllarda azalan hayvanların başında yer almaktadır. Peki Macellan Pengueni’nin özellikleri beslenmesi yaşam döngüsü nasıldır. İşte detaylar;

Güney Amerika'nın görkemli sakinleri: Macellan Pengueni’nin nesli tükeniyor!
Haber albümü için resme tıklayın

Dünyada küresel ısınmayla birlikte nesli tükenen hayvanların arasına Macellan Penguenide eklendi. Adını Portekizli denizci Ferdinand Magellan’dan alan bu penguenlerin doğal ortamlarının korunması için bölgede büyük çaba harcanıyor. Bizde sizler için Macellan Pengueni’nin yaşamını araştırdık.

MACELLAN PENGUENİ YAŞAM ALANI

Macellan penguenleri genellikle Şili, Arjantin kıyıları ve Falkland Adaları'nda bulunur. Kuru ve ılıman iklimlerde tercih etmelerine rağmen, yaşam alanlarını genellikle okyanus sularında bulurlar. Genellikle kıyıdan yaklaşık 150 metre uzaklıkta kalırlar. Üreme mevsimi geldiğinde, Güney Amerika'nın otlu kıyılarına yaklaşırlar ve burada yuvalarını çeşitli oyuklarda veya çalıların altında yaparlar.

MACELLAN PENGUENİ BESLENMESİ

Macellan penguenleri etoburlardır ve beslenmelerinde kril, mürekkep balığı, kalamar, hamsi ve sardalye gibi deniz ürünlerini tercih ederler. Bu penguenler, yiyecek aramak için okyanusa 30-60 metre arasında dalabilirler. Toplu halde avlanma, bu penguen türünün yaygın bir davranışıdır.

Güney Amerika'nın görkemli sakinleri: Macellan Pengueni’nin nesli tükeniyor!

MACELLAN PENGUENİ TEHLİKELERİ

Leopar fokları, katil balinalar ve büyük kürklü foklar, yetişkin Macellan penguenlerinin başlıca avcılarıdır. Ayrıca, yavruları ve yumurtaları deniz martıları, fareler, tilkiler ve bazen kıyıdaki vahşi kediler gibi yırtıcılar tarafından tehdit altındadır. Ticari balıkçılık ve su kirliliği gibi çevresel faktörler de bu penguenler için tehlikeler oluşturur.

MACELLAN PENGUENİ YAŞAM DÖNGÜSÜ

Macellan penguenleri tek eşli olarak bilinir ve her üreme mevsiminde aynı eşe dönerler. Dişi penguen, belirli seslerle eşini tanır. Yumurtalarını Ekim ayında bırakan dişi, barınak için yuva bulur ve genellikle 2 yumurta bırakır. Kuluçka süreci 40 gün sürer ve bu süre zarfında erkek ve dişi, yumurtaların bakımını paylaşırlar.

Yavrular, doğdukları anda ebeveynlerine bağımlıdır. Su geçirmez tüylere sahip olana kadar yaklaşık bir aylıkken denize giremezler. Bu süre zarfında hafif bir tüy tabakası, onları sıcak tutmak için önemli bir rol oynar.

MACELLAN PENGUENİ POPÜLASYON DURUMU

Macellan pengueni popülasyonu, IUCN tarafından nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arasında sınıflandırılmıştır. Tahmini nüfusları 1,1 ila 1,6 milyon çift arasında değişir ve genellikle Arjantin, Falkland Adaları ve Şili'de yoğunlaşmıştır. Ancak, nüfuslarının azalmakta olduğu ve çeşitli tehditlere maruz kaldığı bilinmektedir.

Macellan pengueni, güzellikleri ve benzersiz yaşam tarzlarıyla Güney Amerika'nın okyanus sularında göz kamaştıran bir varlık olarak varlığını sürdürmektedir. Ancak, doğal yaşam alanlarının korunması ve çeşitli tehditlerin azaltılması için çaba sarf edilmeye devam edilmelidir.

29 Kas 2023 - 19:02 - Yaşam

Mahreç  Zafer Altuntaş


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Haymana Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haymana Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Haymana Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haymana Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.