Gündem

Hollanda'nın Ukraynalı sığınmacılarla ilgili kararına AB müdahalesi: Bakan geri adım attı

Hollanda'da sığınmacılarla ilgili yaşanan kriz, hükümetin aldığı kararlarla gündeme oturdu. Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber, Ukraynalı sığınmacılara başka bir ülkeye gitmeleri yönünde çağrıda bulundu. Ancak bu açıklama, Avrupa Birliği'nin devreye girmesiyle kısa sürede geri çekildi.

Abone Ol

Hollanda, sığınmacı kabul merkezlerindeki kapasite yetersizliği nedeniyle Ukraynalı sığınmacılara ülkelerini değiştirme çağrısında bulundu. Utrecht Güvenlik Bölgesi tarafından gönderilen mektupta, sığınmacılara "Eğer burada kalmanız mümkün değilse başka bir ülkede şansınızı denemenizi öneririz" ifadesi yer aldı. Bu karar, ülkede büyük yankı uyandırdı.

Avrupa'nın Ukraynalı Sığınmacılara Bakışı Değişiyor

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, Batılı ülkelerin Ukraynalı sığınmacılara kapılarını açmasına neden olmuştu. Ancak savaşın uzamasıyla birlikte Avrupa'nın Ukraynalı sığınmacılara yönelik tutumu değişmeye başladı. Hollanda da bu değişen tutumun bir örneği olarak Ukraynalı sığınmacılara alternatif bir ülke bulmaları yönünde tavsiyede bulundu.

Bakan Faber'den Kriz İlanı 

Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber, yaptığı açıklamada Hollanda'nın artık yeni sığınmacıları kabul edecek kapasitesinin kalmadığını belirterek, ülkede "sığınma krizi" ilan ettiklerini duyurdu. Ancak bu açıklama, Avrupa Birliği Komisyonu'nun daha önce yaptığı uyarılarla çeliştiği için tepki topladı.

AB, Hollanda'ya daha önce tek taraflı olarak sığınmacı krizi ilan edemeyeceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu uyarıların ardından Bakan Faber, birkaç saat içinde sözlerini geri çekmek zorunda kaldı. Yaptığı yeni açıklamada, yasal olarak bir sığınmacı krizinin olmadığını ancak toplumda böyle bir kaygının bulunduğunu ifade etti.