İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ve Avrupa liderlerinin, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikaste karşılık vermemesi durumunda Gazze’de ateşkes ilan edeceklerine dair verdikleri sözleri yerine getirmediklerini ifade etti. Pezeşkiyan, bu açıklamaları İran devlet televizyonuna yaptığı konuşmada, dün akşam düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında dile getirdi.

Pezeşkiyan, "Siyonist rejimin suçları kabul edilemez ve cevapsız kalmayacak," diyerek, Haniye suikastine verilen yanıtlara değindi. ABD ve Avrupa'nın, Haniye suikastine İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü verdiğini belirten Pezeşkiyan, bu ülkelerin iddialarının tamamen yalan olduğunu söyledi. Pezeşkiyan, "Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır," şeklinde konuştu.

İran Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ülkede tartışmalara yol açarken, gece saatlerinde İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binasının önünde toplanan bir grup, bu açıklamalara yanıt verilmesini talep etti.

İstanbul-Londra Uçuşunda Olay: Yolcu Tutuklandı, Fabrikalar Yalanı Ortaya Çıktı İstanbul-Londra Uçuşunda Olay: Yolcu Tutuklandı, Fabrikalar Yalanı Ortaya Çıktı

İran, 31 Temmuz’da başkent Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye’ye yönelik suikastın ardından İsrail'e misilleme kararı almıştı. Tahran, Gazze'deki İsrail saldırılarının kalıcı olarak durdurulması karşılığında saldırı niyetinden vazgeçileceği iddialarını da gündeme getirmişti. İran yönetimi, "Saldırıyla ulusal egemenliğini tehdit eden İsrail'in cezalandırılmasına dair alınan karar ile Gazze'de ateşkes çabalarının ayrı konular olduğunu, ancak ateşkes sürecine zarar vermemeyi umduklarını" açıklamıştı.

 
 

Muhabir: Haber Bülteni