Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sözleri Üzerine CHP’den Acil Toplantı Talebi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sözleri Üzerine CHP’den Acil Toplantı Talebi

İran'da 28 Haziran'da gerçekleştirilen 14'üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri, adayların yüzde 50'lik barajı geçememesi nedeniyle ikinci tura kaldı. Ülkede gerçekleştirilen seçimlerde, toplam 24 milyon 535 bin 185 oy kullanıldı. Reformist aday ve Tebriz Milletvekili Mesut Pezeşkiyan, 10 milyon 415 bin 191 oy alarak en çok oyu toplayan aday oldu. İkinci sırayı ise 9 milyon 473 bin 298 oyla muhafazakar ve eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili aldı.

Yüksek Seçim Merkezi'nin açıklamasına göre, seçime katılım oranı yüzde 40 olarak kaydedildi. Hiçbir adayın mutlak çoğunluğa ulaşamaması üzerine İçişleri Bakanlığı, seçim sonuçlarını Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne iletti. Onay sürecinin ardından, en çok oyu alan iki aday olan Pezeşkiyan ve Celili, 5 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilecek olan ikinci turda yarışacaklar.

Öte yandan, İran'da 19 Mayıs'ta meydana gelen helikopter kazasında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin hayatını kaybetmesi sonrası, Anayasayı Koruyucular Konseyi bu seçimlerin 28 Haziran'da yapılmasına karar vermişti.

İran'da cumhurbaşkanlığı makamı için yarışan diğer adaylar arasında Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf 3 milyon 383 bin 340 oy alırken, eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi ise 206 bin 397 oy topladı. Seçimin ikinci turu büyük bir rekabet ve uluslararası ilgi ile izlenmeye devam edecek.



Kaynak: İHA