İsrail Dışişleri Bakanlığı, Norveç'in Filistin topraklarında görev yapmak üzere atadığı 8 Norveçli diplomatın akreditasyonlarının iptal edileceğini ve vizelerinin geçersiz kılınacağını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, Norveç Büyükelçiliği'nde görev yapan diplomatların 7 gün içinde akreditasyonlarının iptal edileceği ve vizelerinin 3 ay içinde geçersiz olacağı bildirildi. Açıklamada, Norveç’in Filistin devletini tanıyan tek taraflı politikalar ve açıklamalar yapması nedeniyle bu adımın atıldığı belirtildi.

İsrail: "Anti-İsrail Davranışlarının Bedeli Var"

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, "Anti-İsrail davranışlarının bir bedeli vardır" diyerek, Norveç'in Filistin devletini tanımasını ve İsrailli liderleri savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla suçlayan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) davasını desteklemesini bu adımın gerekçeleri olarak sıraladı.

Norveç'ten Tepki: "Filistin Halkına Yardım Etme Yeteneğimizi Etkiliyor"

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail'in kararını "Filistin halkına yardım etme yeteneğimizi etkileyen aşırı bir hareket" olarak nitelendirirken, bu kararın İsrail hükümetiyle olan ilişkiler üzerinde sonuçları olacağını belirtti.

Filistin’e Destek Yürüyüşü İçin Hazırlıklar Başladı: Ankara'da Buluşma! Filistin’e Destek Yürüyüşü İçin Hazırlıklar Başladı: Ankara'da Buluşma!

İsrail’in, Filistin Yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinin Norveç'teki hesabına yatırılmasına ilişkin anlaşmayı sonlandırdığı bildirildi. İsrail'in bu anlaşmanın yerine başka bir ülkeyle, özellikle İsviçre ile anlaşma yapmayı planladığı ve İsviçre'yi ikna etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Norveç'e karşı ek cezai tedbirler oluşturma çabasında olduğu belirtilirken, bu adımın Norveç ile ilişkilerde gerilimi daha da artırması bekleniyor. 

Kaynak: İHA