Grev nedeniyle alışveriş merkezleri kapandı, toplu taşıma hizmetleri aksadı ve Ben-Gurion Havalimanı'nda uçuşlar durdu. Koalisyon hükümeti ise grevi durdurmak amacıyla mahkemeye başvurdu.

Havalimanında Uçuşlar Aksadı

Ben Gurion Havalimanı'nda sabah saatlerinde başlayan grev nedeniyle saat 08.00 ile 10.00 arasında gidiş seferleri ertelendi, ancak geliş seferleri normal şekilde devam etti. Havalimanı yetkilileri, grev süresince 60 bin kişinin seyahat etmesinin planlandığını belirtti.

Savrularak ters döndü, sürücü hayatını kaybetti Savrularak ters döndü, sürücü hayatını kaybetti

Alışveriş Merkezleri ve Toplu Taşıma Etkilendi

Başkent Tel Aviv'deki Azrieli ve Batı Kudüs'teki Mamilla alışveriş merkezlerinin çoğu işletmesi greve katılarak kapılarını kapattı. Bunun yanı sıra, bazı otobüs ve raylı sistem hatları da öğle saatlerine kadar hizmet veremedi.

Kamu Kurumları ve Şirketler Greve Katıldı

İsrail Liman İşletmeleri, İsrail Elektrik Şirketi ve İsrail Posta Hizmetleri gibi önemli kamu kurumları da grevde yer aldı. Bununla birlikte, bazı üniversiteler, belediyeler ve ulusal bankalar da iş bıraktı. Eğitim kurumları ve hastaneler ise sınırlı hizmet sundu.

Hükümet Mahkemeye Başvurdu

Grev nedeniyle ülkedeki birçok hizmetin aksamasının ardından, İsrail hükümeti grevi durdurmak için Ulusal İşçi Mahkemesi'ne başvurdu. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, grevin devletin işleyişini ciddi şekilde etkilediğini ve acil durumlar için risk oluşturduğunu savundu. Mahkemenin hükümetin talebini değerlendirmek üzere toplandığı ve kararın öğle saatlerinde açıklanmasının beklendiği ifade edildi.

Hisdatrut'un Tepkisi

Hisdatrut Başkanı Arnon Bar-David, mahkemeye sunulan başvuru üzerine grevin yerel saatle 18.00'de sona ereceğini duyurdu. Sendika, hükümetin ateşkes ve rehine takası anlaşmasındaki isteksizliğini sert bir şekilde eleştirmişti.

Gazze'deki Durum ve Netanyahu'nun Tepkisi

Gazze'deki çatışmalar sırasında İsrailli esirlere ait altı ceset bulunmasının ardından, esir aileleri Başbakan Netanyahu'yu anlaşmazlıkların sürmesinden sorumlu tuttu. Netanyahu ise Hamas'ı suçlayarak kalan esirlerin serbest bırakılması konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA