Jerome Sesquin'in yönetmenliğini yaptığı "İsrail: Kaos'un Bakanları" belgeselinde konuşan Smotrich, İsrail'in egemenlik alanlarının mevcut sınırların ötesine taşınacağını savundu.

Şehit Piyade Sözleşmeli Er Sefer Alan’a memleketinde veda! Şehit Piyade Sözleşmeli Er Sefer Alan’a memleketinde veda!

"BÜYÜK İSRAİL" TASVİRİ

Belgeselde, "Yahudi devleti" istediğini belirten Smotrich, sunucunun bu ifadenin anlamını sorması üzerine, "Yahudi halkının değerlerine göre yönetilen bir devlet" yanıtını verdi. Smotrich, İsrail'in egemenliğinin sadece Ürdün Nehri'ne kadar olup olmadığı sorusuna ise "Yavaş yavaş" şeklinde cevap verdi. Ayrıca, "Kudüs'ün geleceği Şam'a kadar uzanacaktır" ifadeleriyle, Büyük İsrail politikasını net bir şekilde dile getirdi.

TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMALAR

Smotrich’in bu açıklamaları, sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, daha önce de "Filistin diye bir halk yok" şeklindeki sözleriyle uluslararası tepkilere neden olmuştu. Özellikle Ürdün'ü de içine alan "Büyük İsrail" haritası, Paris’te düzenlenen Jacques Kupfer’i anma töreninde sergilenmiş ve büyük eleştirilere yol açmıştı.

SMOTRİCH’İN TEPKİ ÇEKEN GEÇMİŞİ

Smotrich, 2024 yılında Paris'te yaptığı bir konuşmada, Filistin halkının var olmadığını ve bunu dünya genelinde duyurmak gerektiğini ifade etmişti. Ayrıca, daha önce Filistin'in Huvvara beldesinin "yeryüzünden silinmesi gerektiğini" savunmuş ve bu açıklaması nedeniyle uluslararası alanda kınanmıştı. Smotrich, Fransa ve ABD ziyaretlerinde diplomatik tecride uğrayarak resmi görüşme fırsatı bulamamıştı.

"BÜYÜK İSRAİL" POLİTİKASI

Smotrich'in savunduğu "Büyük İsrail" politikası, Yahudilerin kutsal kitabında geçen "Vadedilmiş Topraklar" inancına dayanıyor ve İsrail sınırlarının bugünkü Filistin, Suriye ve Ürdün topraklarına kadar genişletilmesini hedefliyor. Bu genişlemeci söylemler, özellikle Arap ülkeleri tarafından büyük tepki çekmeye devam ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı