Gündem

İzmir Körfezi’nde balık ölümleri ve kirlilik için yetkililer mücadele ediyor

İzmir Körfezi’ndeki kirlilik ve toplu balık ölümlerinin ardından yapılan tüm uyarılara rağmen, oltalarıyla sahile gelen bazı vatandaşların balık tutmaya devam ettiği görüldü.

Abone Ol

İzmir Körfezi’nde özellikle Bayraklı, Alsancak ve Karşıyaka sahillerinde meydana gelen balık ölümleri, bölgeye ağır koku ve çevresel kirlilik getirdi. Olayın ardından, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, körfeze akan derelerin arıtma tesislerinin çıkış noktalarından analiz için numune aldı. Bu numuneler, kirliliğin kaynağını belirlemek ve gerekli önlemleri almak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise su içindeki oksijen seviyesini artırmak amacıyla İZSU’ya ait bir gemi ile filtreleme çalışması yürütüyor. Bu çalışmalar, su kalitesinin hızla iyileştirilmesi ve balık ölümlerinin önüne geçilmesi için hayati önem taşıyor. Belediye yetkilileri, suyun oksijen seviyesini artırarak su yaşamını desteklemeyi ve ekosistemi korumayı hedefliyor.

Balık ölümlerinin sebeplerine yönelik araştırmalar devam ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yaptığı basın açıklamasında önemli uyarılarda bulundu. Tugay, “Önümüzdeki süreçte İzmir’in İç Körfezi’nden tutulan balıklar yenmemeli. İç Körfez’de balık tutulmasını doğru bulmuyorum. İnsan sağlığıyla ilgili bir mikrop türü bulgumuz yok. Ama bu kirliliği gidermezsek ilerde onları da yaşayacağız” şeklinde konuştu. Başkan Tugay, balıkların tüketilmemesi gerektiğini belirterek, kirlilikle mücadele edilmezse daha büyük sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Çevre ve belediye yetkilileri, körfez ekosisteminin korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. İzmir halkının sağlık ve çevre konularında bilinçlendirilmesi için çeşitli önlemler alınırken, balık ölümlerinin nedenlerinin ortaya çıkarılması için kapsamlı araştırmalar yürütülüyor. Ayrıca, kirliliğin kaynağını tespit etmek ve önlemek adına arıtma tesislerinin performansı gözden geçiriliyor ve gerekli iyileştirmeler yapılıyor.

AFİŞ ASILDI

Başkan Tugay’ın da uyarılarda bulunduğu durumla ilgili Bayraklı ilçesi Turan Mahallesi Muhtarı Nursel Ölmez tarafından amatör balıkçılara yönelik uyarı afişleri asıldı. Bölgede balık avlanmasının önüne geçmek için, "Balık tutmak yasaktır. Görüldüğü takdirde ceza yazılacaktır" afişi asan Muhtar Ölmez, "İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleriyle yapmış olduğumuz görüşmede burada balık tutmanın yasak olduğunu söylediler. Ben de böyle bir uyarı afişi asarak yaptırımı olur düşüncesiyle fikir yürüttüm. Burada tutulan balıkların hala yenmeyeceğini bilmeyenler de var. Sadece balık değil, midye gibi su ürünleri de son derece sağlığa zararlı. Vatandaşlarımız bilmedikleri hiç bir yerden balık alıp tüketmesinler. Vatandaşlarımız da burada balık avlayıp hem kendi sağlıkları hem de diğer insanların sağlığıyla oynamasınlar" açıklamasında bulundu.

BALIK TUTMAYA DEVAM EDİLİYOR

Öte yandan günlerdir yetkililerin yaptığı uyarıya rağmen Göztepe sahil kesiminde bazı vatandaşların olta ile balık avladığı görüldü. İzmir Körfezi’ndeki renk değişimi ve sahilde balık tutan vatandaşlar ise drone ile havadan görüntülendi.