Gündem

Kabinede gece yarısı değişiklik! 2 bakanlıkta farklı isim

Bakanlıklarda yapılan değişikliklee Resmi Gazete'de yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve Sağlık Bakanı değişti. Peki, atamalar gerçekleşmeden önce neler olmuştu? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Resmi Gazete'de bakanlıklarda yapılan değişiklikler yayınlandı. Buna göre; Fahrettin Koca görevden alınarak Sağlık Bakanlığı’na İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu atandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ise Murat Kurum atandı!

NELER OLMUŞTU?

Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan'a  istifa dilekçesini sunduğu öne sürülmüştü. Bu iddialar üzerine Fahrettin Koca bir  açıklama yaparak duruma açıklık getirmişti. İddialara göre, Bakan Koca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak affını istedi ve Erdoğan da bu talebi kabul etti.

İSMAİL SAYMAZ İLE RÖPORTAJ YAPMIŞLARDI

Gazeteci İsmail Saymaz, istifa iddialarını doğrudan Bakan Koca'ya sordu. Saymaz, "Affınızı istemişsiniz, doğru mu?" sorusunu yönelttiğinde, Bakan Koca şu cevabı verdi:

"Hayatın her hali olabilir, biliyorsunuz. Önemli olan, millete ve devlete hizmet etmek. Her pozisyonda."

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?

Fahrettin Koca'ya "Bugün Cumhurbaşkanı ile görüştünüz mü?" sorusu da yöneltildi. Koca, bu soruya "Biz her zaman görüşüyoruz" şeklinde cevap verdi.

"SORUMLULUĞU BİZE ATAMAZSINIZ"

Haberde, Sağlık Bakanı'nın görevden alınabileceği ve yerine yeni bir ismin getirilebileceği belirtilmişti.  AK Parti'nin Kızılcahamam kampında Antalya Milletvekili Tuğba Vural Çokal, özel hastanede vefat eden bir yakını üzerinden bakanlığın yeterli denetim yapmadığını dile getirmişti. Koca ise bu eleştirilere,

"O Sağlık Müdürü sizin talebinizle atandı. Sorumluluğu bize atamazsınız. Özel hastanelerle ilgili teftiş başlattık. Onu da siz durdurdunuz"

diyerek yanıt vermişti.

ERDOĞAN'IN TEPKİSİ NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tartışmaya müdahale ederek,

"Ölen, bizim bir ilçe başkanımız. Sağlığın özeli devleti olmaz. Hastane ayrımı yapılmaksızın gerekli denetimlerin yapılması lazım. İhmal var mı, bakın"

demişti.  Bazı milletvekilleri de sağlık sistemindeki ciddi sorunlara dikkat çekmişti. Bu tartışma, Bakan Koca'da kırgınlık yarattı ve AK Parti ile ilişkilerinin eskisi gibi olmamasına yol açtı.

İSTİFA İDDİASI NEDEN ORTAYA ATILDI?

İddiaya göre, Bakan Koca, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak affını istedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu isteği kabul etti. Bir diğer senaryoya göre ise Erdoğan, Koca'dan istifasını istedi. Koca'nın istifasının bu gece Resmi Gazete'de yayınlanabileceği öne sürülmüştü. Beklenen oldu.

ERDOĞAN'IN O SÖZLERİ GÜNDEM OLMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart seçimlerinden sonraki ilk Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı sert bir şekilde eleştirmiş ve Koca'ya dönerek,

"Randevularla alakalı şikayetler var. Sorunu seninle çok ciddi ele alacağız ve gerekeni yapacağız"

demişti.

4 YA DA 8 ARASINDA BAKANIN DEĞİŞECEĞİ KONUŞULUYORDU

Diğer yandan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da aralarında bulunduğu bakanların istifa edeceği iddiaları gündeme gelmişti. Ayrıca, istifasına kesin gözüyle bakılan Fahrettin Koca'nın yerine Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci'nin düşünüldüğü öne sürülmüştü. Ancak, yapılan atamayla bu iddiaya açıklık getirilmiş oldu. İstifa edeceği beklenen diğer bakanların ise şu an görevine devam etmekte olduğu ve herhangi bir değişiklik yapılmayacağı öngörülüyor.

ÖZHASEKİ "YOLA DEVAM" NİTELİĞİNDE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın ardından attığı tweet, istifa iddialarının doğru olmadığı yönünde yorumlanmıştı. Ancak, akşam saatlerinde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifasını ilan etti.

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'nın güçlü yerel yönetimleri için bir ve beraberce çalışmayı sürdürüyoruz. Bugün de AK Parti'mizin "Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"na katılarak başta deprem bölgesinde sürdürdüğümüz çalışmalarımız olmak üzere kentsel dönüşüm ve çevre projelerimizi anlattık. Kıymetli belediye başkanlarımızla istişarelerde de bulunduğumuz toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

YENİ BAKANLARI TANIYALIM

Fahrettin Koca'nın yerine göreve getirilen yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 2016 yılından beri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini yürütmekteydi.

Mehmet Özhaseki'nin yerine atanan isim ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmadan önce de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevini yürütmekte olan Murat Kurum oldu.