Gündem

Kanada, İsrail’e silah satışını askıya aldı!

Kanada, Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdüren İsrail'e yönelik aldığı silah satış kararlarını yeniden değerlendirdi. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Gazze'de süregelen şiddet olaylarının ardından, İsrail’e yönelik 30 silah satış lisans iznini askıya aldıklarını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze’de düzenlediği operasyonlar sırasında binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinin ardından geldi.

Abone Ol

Joly, silah satışlarının yalnızca askıya alınmadığını, ayrıca Kanada yapımı mühimmatın İsrail'e ulaşmasını engellemek amacıyla bir ABD firmasıyla yapılan sözleşmenin de iptal edildiğini belirtti. Bakan, “Gazze’ye kesinlikle hiçbir silah veya teçhizat göndermeyeceğiz. Bu konuda tavrımız net,” şeklinde konuştu. Kanada'nın, İsrail'e silah satışlarının üçüncü bir ülke aracılığıyla yapılmasının da yasaklandığını vurgulayan Joly, General Dynamics adlı ABD merkezli firmanın bu tür ticari faaliyetlerinin Kanada yasaları çerçevesinde "kesinlikle yasak" olduğunu ifade etti.

İnsan Hakları Örgütlerinden Destek

Kanada'daki insan hakları örgütleri de bu karara destek verdi. Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM), Bakan Joly'nin aldığı bu kararı takdirle karşıladıklarını belirtti. NCCM tarafından sosyal medya platformu X üzerinden yapılan açıklamada, “Bakan Joly'nin bu kararı, Kanada'nın İsrail'e yönelik silah yasağı politikasının devam ettiğini güçlü bir şekilde ortaya koyuyor,” ifadelerine yer verildi.

İngiltere'nin de Benzer Bir Kararı Bulunuyor

Kanada'nın yanı sıra İngiltere de İsrail'e yönelik silah satışlarında sınırlamalar getirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 2 Eylül’de yaptığı açıklamada, İsrail’e bazı silahların satışının askıya alındığını duyurdu. Lammy, uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilme riski nedeniyle İngiltere'nin silah ihracat lisanslarını yeniden gözden geçirdiğini belirtti. İngiltere, 350 silah ihracat lisansından 30’unu askıya aldı ancak bu kararın genel bir yasak ya da ambargo olmadığını vurguladı.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e 100'den fazla ihracat lisansı onaylanmış durumda.

Saldırılarda Binlerce Kişi Hayatını Kaybetti

İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Filistin kaynaklarına göre, bugüne kadar 40 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerden 16 bin 673’ü çocuk, 11 bin 269’u ise kadın. Yaralı sayısı ise 94 binin üzerine çıkmış durumda.