Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, 6 Eylül 2024 tarihinde Zafer Meydanı’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, kitap ve kırtasiye esnafının sorunlarını dile getirdi. 

Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor! Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor!

“Perakende yasası çıkarılmalı” 

Zincir marketler yüzünden kitap ve kırtasiyeci esnafının ticaret hayatına devam etmesinin olanaksız hale geldiğini vurgulayan Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, “Zincir marketlerde kırtasiye ve kırtasiye ürünlerinin satılması bizim gibi yirmi iki tane iş kolunu batırmak üzere, onun için kırtasiye ve kırtasiye ürünlerinin kesinlikle marketlerden çıkarılması gerekiyor.” dedi. 2018 yılında Meclis tasarı komisyonuna bu konuyla bir tasarı hazırladıklarını belirten Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, “Alanı bin 500 metrekareden az olan zincir marketlerde kitap, kırtasiye, sigara ve ekmek satılmamasını talep etmiştik fakat bugüne kadar bu tasarıyla ilgili herhangi bir yanıt alamadık ve günden güne kırtasiyeciler olarak eriyoruz. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Özellikle mecliste bekleyen perakende ticaret yasası çıkmalı çünkü herkes her şeyi satamaz, herkes her işi yapamaz. Eğer bu ticaret yasası çıkarsa ülkemizde ticaret düzenlenir. Kirasını veremeyen, sigortasını ödeyemeyen esnaflar olarak bizim artık sesimizin duyulması gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 

“KDV'nin Sıfırlanması Lazım”

Kırtasiye ürünlerinde KDV’nin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Müslüm Küçükarzuman, “Kitapta KDV sıfırlandı. Kırtasiye ürünlerinden de KDV'nin kaldırılmasını istiyoruz. Ülkede ekonomi sıkıntısı had safhada. Enflasyon çok yüksek. Buna dayanarak kırtasiye ürünlerinde ülke içerisindeki imalatımız da çok eksik olduğu için yurtdışına bağımlıyız. Dışarıdan gelen ürünler de zaten pahalı. Bir de esnaf olarak yüzde yirmi KDV ödüyoruz, vatandaş da ödüyor. Onun için KDV'nin sıfırlanması lazım ki biz işimizi yapabilelim” diye konuştu.

“Meslek Liseleri Eski Haline Dönüştürülmeli” 

Kırtasiye sektöründe ara eleman bulanamadığını dile getiren Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, “Herkesin üniversite mezunu olması gibi bir durum var. Ara eleman bulamıyoruz. Çalışacak hiçbir meslek kolumuz kalmadı. Meslek liselerimizde neredeyse yok denecek kadar az öğrencimiz var. Bir an önce meslek liselerimizin eski haline kavuşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Kırtasiye Esnafı Tasarruf Tedbirlerine Tepkili 

Müslüm Küçükarzuman, “Tasarruf tedbirleri açıklandı. Birinci maddesinde ise kırtasiye ürünlerinde kısıtlama yer alıyor. Bir memur; kalemsiz, kağıtsız, deftersiz ne yapabilir? Demek ki kiralık arabalar, kiralık lojmanlar, kiralık devlet daireleri bizim kadar devlete zarar vermiyor. Ben dükkanımı alırken merdiven altı ürün almam. Markasız ve kalitesiz ürün almam. Ama siz on bin şubeli bir zincir markete bir mal satarsanız onun denetimi yok. Onun tarihi de geçmiş oluyor. Hijyeni de olmuyor Kesinlikle merdiven altı ürün satıyorlar. Onun için de onlara gidilmemesi gerekiyor” dedi. 
 

Muhabir: Cansel Yıldız