Gündem

Köpek yasasına ilişkin detaylar netleşiyor! Sokağa bırakana para cezası var!

Türkiye’de artan başıboş sokak köpekleri tehlike saçmaya devam ederken AK Parti’nin Kurban Bayramı sonrası TBMM’ye getireceği kanun tasarısının detayları netleşmeye başladı.

Abone Ol

AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı sahipsiz ve başıboş hayvanlarla ilgili düzenleme tasarısı, mevcut 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu'nda değişiklikler yapmayı hedeflemekle beraber, bu değişikliklerle birlikte ciddi cezalar getirmeye hazırlanıyor.

HAYVANI TERK EDENE 50 BİN TL PARA CEZASI VAR

Öncelikle, hayvanını terk edenlere verilen para cezası 5 bin TL'den 50 bin TL'ye yükseltilerek sokaklardaki sahipsiz köpeklerin yönetiminde kontrol sağlama amaçlanıyor. Tehlikeli hale gelmiş veya kuduz riski taşıyan köpekler öncelikle toplanacak, barınaklara alınacak ve gerektiğinde uyutulacak. Bunun yanı sıra, mahallelerde beslenen ve zararsız olan köpeklerin de kısırlaştırılmış olmaları şartıyla yerlerinde bırakılmaları da tasarı da yer alması beklenen çözüm yolları olarak öne çıkıyor.

Özellikle Şanlıurfa'da yaşanan benzer olaylardan ötürü, her bir hayvan için 50 bin TL ceza uygulanması hayata geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca, denetimle ilgili düzenlemelerle birlikte yerel yönetimlerin görev alanları da yeniden düzenlenecek ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sokak hayvanlarıyla ilgili bütçesi artırılacak.

KURBAN BAYRAMI SONRASI ERDOĞAN’IN MASASINDA

Kurban Bayramı sonrasında Cumhurbaşkanı'na sunulacak, kanun tasarısı,  ardından muhalefet partileriyle paylaşılacak ve Meclis'e sunulacak şekilde planlanıyor.

Tasarının hayata geçmesiyle birlikte, Türkiye'de sokak hayvanlarının durumu üzerine yapılan tartışmalar ve uygulamalar önemli ölçüde değişiklik gösterecek ve hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlamak hedefleniyor.