Ankara Kuru Temizlemeciler Çamaşır ve Halı Yıkayıcıları Esnaf Odası Başkanı Cengiz Temel, basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında iddia edilenin aksine hiçbir oda üyesi esnafına baskı yapmadıklarını, Ahilik geleneğinin öğretileri esasına dayalı olarak; tüm üyelerinin müşterek haklarını korumak ve mensuplarının mesleki disiplin içerisinde kalmalarını sağlamak için çalıştıklarını, iş ahlakını ise temel ilke olarak esas aldıklarını kaydetti.

Oda Başkanı Temel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununa göre faaliyet gösteren Ankara Kuru Temizlemeciler Çamaşır ve Halı Yıkayıcıları Esnaf Odamızın asli görevi; üye zorunluluğu getirilmiş olan meslektaşlarımızın mesleki disiplinini sağlamak ve ticarette iş ahlakını teşvik etmek, mesleğin yürütülmesi ve genel menfaatlere uygun olarak müşterek ihtiyaçların karşılanması ve sorunların çözülmesi noktasında çalışmalar yürütmektir. Oda olarak bir diğer görevimiz ise meslektaşlarımızın birbirleri ve tüketici ile olan ilişkilerinde karşılıklı olarak güven  unsurunu hakim kılmaktır.

'FİYAT TARİFESİ ZORUNLULUĞU VAR'

Odamız tarafından belirlenmiş ve üst kuruluşumuz Birliğin onayına sunularak onaylanmış tarifelere konu hizmetlerin azami fiyat tarifeleri, odamız üyesi meslektaşlarımızın talebi üzerine hazırlanır. Tarifeler, farklı bölgelerden üye meslektaşlarımızdan alınan tüm girdi maliyetleri ve fiyat artışları, kaliteli hizmet göz önüne alınarak hazırlanır. Üyelerimizden toplanan bu değerlendirme ve teklifler Odamız tarafından tek tek dikkatlice incelenerek, ortak bir tavan değerlerden oluşan tarife standardı çıkarılır ve üst kuruluşumuzun onayına sunulur. Burada dikkat ettiğimiz esas konu; üyelerimizin zarar etmemesi, az çok yaptığı işin karşılığını alması. Haksız rekabeti önlemek ve üyelerimiz arası rekabeti korumak için fiyat tarifeleri bir zorunluluktur ve fiyatlarda aykırılıklar olmaması adına odamızın bir görevidir.

Fakat, maalesef üyelerimiz arasında fiyat tarifelerine aykırı durumlarla karşı karşıya kalmaktayız. Son günlerde bazı basın yayın organlarından takip ettiğimiz, olayı farklı algılara çeken haberlere şhit olduk. Olayın aslı; Oda üyemiz bir meslektaşımızın tarifenin çok çok altında çalışmalar içerisine girerek, bir de terzilik gibi farklı bir sicil tanımlaması gerektiren  işlerle de bölgesinde mağduriyetler yaratan  uygulamaları olmuştur. Dükkanının dış cephesine 'ucuz kuru temizleme tarifesi' ve 'terzilik yapılır' ilanları koymuş olan bu üyemizin kendi ifadeleriyle 'Ben mevcut 2 kuru temizlemecinin arasına iyice araştırma yapmadan yeni bir dükkan açtım, iş yapabilmem ve müşteri çekebilmem, batmamam için fiyatları düşürdüm, kampanya yaptım, hatta bedava bile iş yaparım' diye açıklaması da olmuştur. Çok şikayet aldığımız bu durum haliyle hem kendi meslektaşı kuru temizlemeci esnafı için hem de terzi esnaf ve sanatkarı için haksız rekabete, bir mağduriyete yol açmıştır. Hiçbir üyemizin  tarifeleri dikkate almayarak, işi ve kaliteyi ucuzlatmaya, haksız rekabetin doğmasına sebebiyet vermeye hakkı yok.

Genç KYK yurdundan atladı, hayatını kaybetti Genç KYK yurdundan atladı, hayatını kaybetti

Bizlerin Oda yönetimlerine geliş amaçları tüm üyelerimizin müşterek hak ve menfaatlerini, itibarını  korumaktır. Bunun dışında hiçbir duygu ve düşüncemiz, üyelerimiz arası haksız uygulamamız olamaz. İşini hak ettiği biçimde yerine getiren tüm üyelerimize teşekkür ediyor, çok az da olsa bazı üyelerimizi de meslektaşlarına, mesleğe zarar verebilecek adımlardan ve haksız rekabete yol açabilecek uygulamalardan uzak durmaya davet ediyorum."

Muhabir: Haber Bülteni