Lübnan’da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması dünya gündeminde şok etkisi yaratırken sıra dışı salıdırı planı çağrı cihazlarının güvenliğini tartışmaya açtı.

Lübnanlı yetkililerin İsrail’i sorumlu tuttuğu patlamalarda 9 kişi hayatını kaybederken, binlerce Lübnanlı yaralandı.

Lübnan resmi ajansı NNA, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi." ifadeleri kullanıldı.
Görüntülerde, cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor.

İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD’ın, Lübnan’da infilak ettirilen çağrı cihazlarının pillerine patlayıcılar yerleştirdiği ve söz konusu cihazların 5 ay önce ithal edildiği öne sürüldü.

KURTLAR VADİSİ’NDEKİ O SAHNE GÜNDEME GELDİ

Lübnan’daki patlama ile birlikte akıllı telefonların ve çağrı cihazların uydu sinyalleriyle birer bombaya dönüşebileceği komplo teorileri gerçek olurken bir döneme damgasını vuran ve Türkiye’nin Simpsonlar’ı olarak bilinen Kurtlar Vadisi’nin 85. bölümünde çekilen bir sahne sosyal medyada yeniden gündeme geldi.

Dizinin sahnesinde konsey üyelerinden Samuel Vanunu’nun telefonuna gelen bir aramaya cevap verdikten sonra arabasının havaya uçurularak öldürüldüğü görülüyor.

THE ECONOMİST KAPAĞINDA DİKKAT ÇEKEN MESAJ

Lübnan patlaması sonrası küresel güçlerin sesi olarak bilinen ve kapaklarıyla geleceğe dönük mesajlar veren The Economist dergisinin kapağı da yeniden tartışılmaya başlandı.

2021 yılında yayımlanan derginin kapağında Wi-fi simgesi bir silahla birlikte gösterilirken hemen altında da “Casuslardan ve sahtekarlardan kaynaklanan artan siber tehditler” ifadesi yer alıyor.

Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor! Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor!

Lübnan’da benzeri görülmemiş bu dijital saldırı internet ve uydu sinyalleriyle cebimizdeki telefonların akıllı bir bombaya dönüşebileceği komplo teorisini güçlendirdi.

Muhabir: Fatma Doğanay