Gündem

Mahkumlar yanlışlıkla tahliye edildi! Atık gerı dönmüyorlar

İngiltere'de, 10 Eylül 2023 tarihinde 37 mahkumun cezaevinden yanlışlıkla erken tahliye edildiği bildirildi. Ülke basınında yer alan haberlere göre, bu olay, hükümetin hapishanelerdeki aşırı kalabalığı azaltmak amacıyla yürüttüğü erken tahliye programı kapsamında gerçekleşti. Ancak, tahliye edilen mahkumların 5'inin henüz cezaevine geri dönmediği öğrenildi.

Abone Ol

Adalet Bakanlığı'ndan bir kaynağın verdiği bilgiye göre, mahkumların yanlışlıkla serbest bırakılmasının sebebi, yürürlükten kaldırılan mevzuat kapsamına yanlışlıkla kaydedilmeleri oldu. Bu durum, belirli suç türlerinden mahkum edilenlerin serbest bırakılmasını önlemek için tasarlanan muafiyetlerin ihlal edildiği anlamına geliyor.

Hükümetin Yanıtı

İngiltere Adalet Bakanlığı, Sky News'e yaptığı açıklamada, yanlışlıkla tahliye edilen mahkumların acilen gözetim altına alınması için polisle iş birliği içinde çalıştıklarını ifade etti. Bakanlık sözcüsü, “Mahkumiyet kararları geçerliliğini korumaktadır ve tahliye edildiklerinden bu yana bu suçlular izlenmektedir. Yakında yeniden parmaklıklar ardına döneceklerdir” dedi.

İngiltere ve Galler’deki hapishanelerdeki aşırı kalabalığı azaltmak amacıyla 10 Eylül’de toplamda 1,750 mahkumun erken tahliye edildiği belirtildi. Gelecek ay da benzer sayıda mahkumun serbest bırakılması planlanıyor.

Cezaevlerinin Doluluk Oranı

İngiltere'de cezaevlerindeki doluluk oranı ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 1991 yılında yaklaşık 40,000 olan mahkum sayısı, günümüzde 88,521'e çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bu nedenle, İngiliz hükümetinin Baltık ülkesi Estonya'da cezaevi kiralayabileceği iddiaları gündeme geldi. İngiltere ve Galler'deki erkek hapishanelerinde ise sadece 83 kişilik boş yer kalmış durumda.