Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı topraklarda tarihi izlerin bulunmaya devam ettiğini vurguladı. Ersoy, Ahlat Müze Müdürlüğü liderliğinde yürütülen kazılarda, savaşın izlerini taşıyan ok uçlarının ortaya çıktığını belirterek, "Bu değerli bulgular, Malazgirt Savaşı’nın izlerini gün yüzüne çıkararak tarihimize ışık tutuyor" dedi.

Kazı Çalışmalarında Yeni Keşifler

Bakanlığın açıklamasına göre, 2020 yılında başlatılan ve 12 üniversiteden 40’a yakın akademisyenin katıldığı proje, bölgenin tarihi değerlerini yeniden keşfetmeyi amaçlıyor. 2024 kazı sezonunda Afşin Mezarlık Alanı, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı ve Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli Köyü’nde yapılan kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı. Özellikle Malazgirt Savaşı dönemine ait mezarlar ve çatışma izleri taşıyan eserler, tarihin karanlık noktalarını aydınlatıyor.

Afşin Mezarlığı’nda 11. Yüzyıl Kalıntıları

Afşin Mezarlık Alanı'nda yürütülen kazılarda, 11. yüzyıla tarihlendirilen ve Malazgirt Savaşı ile bağlantılı olduğu düşünülen mezarlar ortaya çıkarıldı. 2024 yılı itibarıyla toplamda 51 mezar açığa çıkarılmış olup, bu mezarların bazılarında anıtsal yapılar içinde 7 bireye ait kalıntılar bulunduğu bildirildi.

Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı’nda Buluntular

Malazgirt ilçe merkezindeki en eski Müslüman mezarlığı olarak bilinen alanda yapılan kazılarda, savaşın izlerini taşıyan bulgular ortaya çıktı. Bu alanda, İslami ölü gömme geleneklerine uygun, taş işçiliğiyle dikkat çeken mezarlarda Bizans sikkeleri, ok uçları ve çeşitli metal objeler ele geçirildi. 

İsteme esnasında damada özel kahve menüsü hazırladı! "Bir de bu çıktı" İsteme esnasında damada özel kahve menüsü hazırladı! "Bir de bu çıktı"

Günbeli Köyü’nde Savaş İzleri

Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyünde yapılan kazılarda da Malazgirt Savaşı’na dair izler bulundu. 2023 yılında IV. Romanos Diogenes’e ait baskı mührü ve altın sikkelerin teslim edilmesinin ardından, 2024 kazılarında aynı imparatora ait ikinci bir mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar keşfedildi. 

Kaynak: İHA