Afrika'da yaygınlaşan maymun çiçeği virüsü, DSÖ tarafından küresel bir tehdit olarak değerlendirildi ve "küresel acil durum" ilan edildi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Maymun çiçeği ve COVID ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ancak şu an için alarm durumunda değiliz" dedi.

Genç kadının hapşırma kâbusu: 13 gündür durmadan hapşırıyor! Genç kadının hapşırma kâbusu: 13 gündür durmadan hapşırıyor!

Yusuf Güney'in Öngörüsü Yeniden Gündeme Geldi

Son dönemde yaptığı dikkat çekici açıklamalarla adından söz ettiren Yusuf Güney, iki ay önce katıldığı bir televizyon programında, "3-4 ay içinde hayvan kaynaklı bir virüs geliyor" ifadelerini kullanmıştı. Güney, bir başka programda ise "Çok ciddi bir pandemi geliyor. Ağustos ayı gibi etkisini gösterecek" demişti. Bu açıklamalar, DSÖ'nün maymun çiçeği virüsüyle ilgili aldığı son kararla birlikte yeniden hatırlatıldı.

Maymun Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Maymun çiçeği, 1980'lerde ortadan kalkan çiçek hastalığının daha az bulaşıcı ve daha hafif belirtilerle seyreden bir akrabası olarak biliniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, maymun çiçeği nadir görülen bir virüs enfeksiyonu olarak tanımlanıyor.

DSÖ'nün verilerine göre, bu virüs ilk olarak Orta ve Batı Afrika'daki tropik yağmur ormanlarında tespit edildi. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), maymun çiçeğinin insanlar arasında kolay yayılmadığını belirtiyor.

Ancak DSÖ, bulaşmanın enfekte hayvanların kanı, vücut sıvıları veya deri lezyonlarıyla doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceğini vurguluyor. Africa CDC'den uzmanlar ise virüsün yeni varyantının önceki türlerden daha tehlikeli olduğunu ve yayılma hızının endişe verici olduğunu belirtiyor.

Muhabir: Haber Bülteni